Nicolae Giugea, vicepreşedinte al PDL Dolj, care se vrea senator pe Colegiul Cetate-Filiași, s-a trezit vorbind. Nu ar fi fost o problemă dacă ar fi zis ceva despre procesul de producţie al vinului, nu că s-ar pricepe în acest domeniu prea mult, dar cu asta ne-am obișbnuit. Însă este foarte grav să acuzi o instituţie a statului român, care lucrează cu fonduri europene, în speţă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), fără nici un fundament. Asta arată că pentru a câștiga câteva voturi, Nicolae Giugea debitează orice tâmpenie, neluând în calcul răul pe care îl poate face.
Marţi, 16 octombrie a.c., Nicolae Giugea a cerut demisia directorului general al APIA, Gheorghe Benu, şi a celui de la APIA Dolj, Carmen Mihaela Benga, pe motiv că în județul nostru nu s-a început plata pe unitatea de suprafaţă, iar fermierii nu și-au primit banii de la Guvern: „Ministerul agriculturii condus de către USL ce face? Azi, 16 octombrie 2012, trebuia să înceapă acordarea plăţilor pe unitatea de suprafaţă, or la nivelul judeţului Dolj nu se realizează aceste plăţi. Probabil atunci când îşi va aminti domnul ministru se va da drumul şi la aceste plăţi. Pentru acest lucru cer demisia urgentă, necondiţionată a ministrului Agriculturii, directorului general al APIA şi a întregii conduceri a APIA Dolj. Este dreptul fermierilor de a-şi primi banii”. Pentru oamenii care nu au legătură cu APIA, și nu știu cum funcționează această instituție, sunt tentați să creadă toate gugumăniile scoase pe gură de Nicolae Giugea. Însă în realitate lucrurile stau cu totul altfel.
APIA Dolj a autorizat la plată toţii fermierii care au depus cereri
APIA Dolj, o instituție de altfel transparentă, la care dacă Nicolae Giugea ar fi apelat, ar fi aflat că începând cu data de 16 octombrie a autorizat la plată toți fermierii care au depus cereri în cadrul schemei de plată unică pe suprafață–Campania 2012, în conformitate cu Regulamentul CE 776/2012. ”În campania 2012, la APIA Centrul Județean Dolj, au fost depuse 54.000 cereri de sprijin, dintre care 810 cereri depuse de marii fermierii (peste 50 ha). De acest avans vor beneficia toți fermierii pentru care s-a efectuat verificarea necesară condițiilor de eligibilitate în conformitate cu articolul 29 alineatul 3 din Regulamentul CE nr. 73/2009. Cuantumul pentru plata în avans / Campania 2012, a fost calculat pe baza Hotărârii de Guvern nr. 977/2012 privind stabilirea pentru anul 2012, a cuantumului plăților directe pe suprafață, a plăților separate pentru zahăr și a plăților specifice pentru orez care se acordă în agricultură în sectorul vegetal, și este în valoare de 53,88/ha. Conform HG nr. 977/2012 cuantumul pentru Schema de plată unică pe suprafaţă este de 119,66 euro/ha. La aceasta s-a aplicat coeficientul de reducere liniară de 90,0667%, urmare a depășirii suprafeței de referință de 8.716.370 ha. Plățile se vor face la cursul de schimb de 4,538 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 28 septembrie 2012 și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii europene, seria C, nr. 294/1 din 29 septembrie 2012. Pentru campania SAPS 2012, România beneficiază de o alocare finaciară de 1.043.001.000 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru o suprafață de referință de8.716.370 ha”, a declarat directorul executiv al APIA Dolj, ing. Carmen Mihaela Benga.
Angajaţii de la APIA Dolj muncesc şi noaptea pentru a fi în grafic
Dacă ar avea puțină sete de cunoaștere, și s-ar informa puțin, Nicolae Giugea nu ar furniza informații eronate populației. Sau ar fi putut pur și simplu să nu vorbească, pentru că există o vorbă din popor, care spune: ”Dacă tăceai, filosof rămâneai”. Ar fi putut să vorbească de toate facerile de la ADS, din perioada când a fost președinte, dar când vine vorba despre perioada respectivă Nicolae Giugea bagă capul în țărână ca struțul. Are și de ce. Până una alta angajații de la APIA Dolj muncesc și noaptea pentru a fi în grafic, și pentru ca fermierii să fie plătiți la timp. ”Noapte aplicația merge mai bine, pentru că sunt mai puțini utilizatori. Ne programăm pe județe, dacă sunt și alți colegi din țară care fac acest lucru și după program. Vreau să vă mai spun că APIA Dolj a eliberat fermierilor înregistrați în baza de date 42.254 de copii ale cererilor de sprijin pe suprafață depuse în Campania 2012 în vederea obținerii de către aceștia a ajutorului de minimis, conform HG nr. 897 din 01.02.2012. Ca urmare a unei foarte bune colaborări cu Direcția Agricolă Județeană și cu primăriile din județul Dolj, numărul de cereri depuse pentru obținerea acestei forme de sprijin, este cel m ai mare la nivel național”, a mai declarat directorul executiv al APIA Dolj, ing. Carmen Mihaela Benga.