Statistici îngrijorătoare: Şase femei mor zilnic din cauza cancerului de col uterin

0
323

Datele privind cancerul de col uterin sunt cu adevărat cutremurătoare. În fiecare zi, şase femei mor din cauza acestei afecţiuni. Pentru a preveni o creştere încă şi mai mare a numărului de cazuri, în judeţul Dolj va fi lansată, luna viitoare, o campanie prin care femeile vor putea beneficia de analize gratuite. Programul se derulează deja în zece judeţe din ţară.

Nu degeaba cancerul de col uterin este catalogat drept una dintre cele mai grave probleme de sănătate publică. Această formă de boală reprezintă principala cauză de mortalitate prin cancer la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 şi 44 ani. Anual, în spitalele din toată ţara se înregistrează 3.000 de cazuri noi, un total de 40.000 de femei primind până acum diagnosticul de cancer de col uterin. Zilnic, opt femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar şase mor din cauza acestei boli. România se situează pe primul loc la nivel european în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancerul de col uterin, de 6,3 ori mai mult decât media ţărilor din Uniunea Europeană.

Analize gratuite

Statisticile îngrijorătoare prezentate în nenumărate rânduri de medicii specialişti au determinat autorităţile sanitare să pornească la nivel naţional una dintre cele mai importante campanii pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. În cadrul Programul Naţional de Screening, lansat la începutul acestei luni, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova a devenit unitate de management pentru întreaga regiune Sud-Vest Oltenia.

Aceasta funcţionează ca structură fără personalitate juridică, iar printre atribuţiile pe care trebuie să le îndeplinească se numără coordonarea activităţilor specifice subprogramului prin organizarea şi realizarea activităţii de identificare şi selectare a furnizorilor de servicii medicale, dar şi validarea dosarelor de candidatură depuse de furnizorii de servicii medicale.

Analizele se vor putea recolta în unităţile sanitare cu paturi care au în structura proprie cabinete de specialitate în obstetrică-ginecologie şi laborator de analize medicale în domeniul citologiei şi care fac dovada organizării unei reţele de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. Pentru organizarea reţelei de screening, unităţile sanitare cu paturi trebuie să încheie contracte de prestări servicii cu furnizorii care nu fac parte din structura spitalului. Screeningul presupune testarea prin metoda Babeş-Papanicolaou a femeilor cu vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente în acest sens. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă, la ultimele trei controale, analizele acestora nu ridică probleme.

Rata de vaccinare rămâne scăzută

În lume această afecţiune se situează pe locul al doilea ca frecvenţă în rândul cancerelor, cu aproximativ 500.000 de cazuri noi în fiecare an, ocupând în acelaşi timp locul al treilea în ceea ce priveşte mortalitatea cauzată de cancer la femei, după cancerul de sân şi cel pulmonar. Din cele aproximativ 500.000 de cazuri noi de cancer de col uterin diagnosticate în fiecare an, aproape 30% se înregistrează la femei cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani. În Europa, la fiecare 18 minute o femeie moare de cancer de col uterin.

Recent, Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC) a publicat, o actualizare a recomandărilor publicate în anul 2008 cu privire la vaccinarea împotriva papilomavirusului uman (HPV) în Europa, responsabil pentru declanşarea cancerului de col uterin. Din totalul de 49 de state europene, 19 au introdus deja programul de vaccinare împotriva HPV – Austria, Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Grecia, Islanda, Italia, Letonia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia şi Marea Britanie. Iar Malta este în procesul de implementare a deciziei de a vaccina toate fetele de 12 ani în decursul următoarelor luni. Rata de vaccinare rămâne, însă, în continuare scăzută: între 17 şi 84%.