Patru ani în sprijinul comunităţilor rurale din Dolj

1
358

Pe parcursul a patru ani, tineri şi copii din mai multe comune doljene au participat la activităţi de voluntariat, tabere şi instruiri.  Proiectul „Tineri în acţiune” s-a desfăşurat în perioada 2008-2012 sub tutela World Vision, în cele 13 comunităţi partenere din judeţ, incluse în programul de dezvoltare comunitară: Argetoaia, Brabova, Braloştiţa, Breasta, Bucovăţ, Carpen, Cernăteşti, Coţofenii din Dos, Pleşoi, Predeşti, Scaeşti, Sopot şi Vârvorul de Jos. 

Chiar dacă provin din familii cu venituri reduse, beneficiarii proiectului au reuşit să obţină rezultate bune la învăţătură, să dea dovadă de iniţiativă şi deschidere către implicarea în activităţi de voluntariat pentru a schimba comunitatea în care trăiesc. Prin intermediul programului s-a reuşit, practic, îmbunătăţirea accesului tinerilor la educaţie, beneficiari fiind peste 1.500 de copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 12 şi 18 ani.

O realizare importantă a fost implicarea tinerilor în campaniile de conştientizare „Fii voluntar! Implică-te!” şi „Povestea comunităţii tale să înceapă cu tine.Fii voluntar!”, desfăşurate în toate comunităţile partenere. În cadrul acestora, aproximativ 500 de tineri au vizionat diferite materiale în care erau reflectate activităţi desfăşurate de către voluntari, modul în care aceştia se pot organiza şi ce beneficii poate aduce voluntariatul. Ca urmare, în 11 comunităţi partenere au fost înfiinţate grupuri de voluntari, în cadrul cărora copiii au început să se organizeze sub îndrumarea unui lider, fie că a fost vorba de cadru didactic, preot sau student. Printre altele, au fost organizate activităţi de ecologizare, cum ar fi plantarea de pomi, curăţarea zonelor verzi şi a pădurilor, şi au fost organizate campanii pentru sprijinirea celor în aflaţi în nevoie.

Tabere pentru copiii cu rezultate bune la învăţătură

De asemenea, în fiecare an, în timpul vacanţei de vară, au fost organizate tabere pentru copiii din clasele VI – VIII care s-au evidenţiat prin rezultate bune la învăţătură. În total, 550 de copii au participat în staţiunea montană Straja, la Tabăra „Viaţa”. Aceştia au practicat alpinism, au participat la cursuri de frânghii la mare şi la joasă înălţime şi trasee montane. Scopul principal a fost influenţarea atitudinilor şi abilităţilor tinerilor de a dezvolta valori morale, precum solidaritatea, compasiunea şi încrederea. Prin activităţile la care au participat, beneficiarii proiectului au învăţat ce înseamna să fii lider, să munceşti în echipă, să îţi depăşeşti temerile şi cât este de important să îţi asumi riscuri.

1 COMENTARIU

Comments are closed.