Zilele europene ale patrimoniului – ediţia a XX-a

0
406

Începând cu data de 22 septembrie a.c., statele membre UE sărbătoresc Zilele europene ale patrimoniului, eveniment în cadrul căruia se vor promova „comorile ascunse”, invitând vizitatorii să fie martorii aspectelor rar văzute sau neaşteptate ale patrimoniului ascuns sub pământ, în peisaj sau între ziduri. În acest an, Zilele Europene ale Patrimoniului din România au fost deschise prin manifestările desfăşurate, ieri, la Mănăstirea Golia din Iaşi.

Organizate de Uniunea Europeană şi Consiliul Europei, Zilele europene ale patrimoniului s-au bucurat de un succes răsunător încă de la prima ediţie, care a avut loc în anul 1999. Aproximativ 20 de milioane de vizitatori sunt atraşi în fiecare an de peste 30.000 de obiective care pot fi vizitate cu ocazia evenimentului. Toate statele membre UE privilegiază, cu această ocazie, „căile culturii” pentru a mări gradul de conştientizare a patrimoniului la punctele comune ale vieţii artistice, ştiinţifice sau comerciale.

Tema sub care se vor desfăşura evenimentele culturale în România, „Meşteşuguri tradiţionale – contribuţia acestora la  conservarea patrimoniului cultural”, îşi propune să evidenţieze legătura cetăţenilor cu monumentele istorice din comunitatea lor culturală. Potrivit Biroului de presă al Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, «tema propusă oferă posibilitatea iniţierii organizării  evenimentelor culturale  care să ilustreze beneficiile aduse de meşteşugurile tradiţionale la activitatea de conservare a patrimoniul cultural – material mobil şi imobil,  imaterial – la dezvoltarea economică a comunităţii pe diverse căi: promovarea meseriilor tradiţionale, a produselor tradiţionale, a turismului cultural, a industriei activităţilor culturale ş.a.».