Două spectacole ale Teatrului Naţional din Craiova, selectate în Festivalul Naţional de Teatru de la Bucureşti

0
398

„O furtună”, după W. Shakespeare, în regia lui Silviu Purcărete, şi „O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, în regia lui Mircea Cornişteanu, sunt cele două spectacole craiovene care vor fi prezentate pe scena Festivalului Naţional de Teatru de la Bucureşti, cea mai importantă trecere în revistă a spectacolelor produse în România pe parcursul unei stagiuni. Ajuns la ediţia a XXII-a, acesta se va desfăşura în Capitală, între 26 octombrie şi 4 noiembrie, având, ca de obicei, ca organizator Uniunea Teatrală din România (UNITER), iar ca finanţatori, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Primăria municipiului Bucureşti, prin ArCuB.

Festivalul Naţional de Teatru propune din nou un pilon tematic central – de astă dată, opera regizorală a lui Silviu Purcărete, unul dintre cei mai faimoşi artişti români de astăzi –, dar stă, totodată, sub semnul celor doi autori cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012: suedezul August Strindberg, comemorat la 100 de ani de la dispariţie, şi conaţionalul I.L. Caragiale, sărbătorit la 160 de ani de la naştere şi deplâns la 100 de ani de la moarte.

Alături de cele trei secţiuni ce reflectă în mod specific creaţia acestor personalităţi ale scenei universale, afişul festivalului cuprinde un număr de spectacole semnificative pentru fizionomia stagiunii 2011-2012, care, indiferent că pornesc de la texte de Shakespeare, Molière, Calderón de la Barca, Albert Camus, Gellu Naum sau Herta Müller, indiferent că sunt semnate de regizori precum Andrei Şerban, Gábor Tompa, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză, László Bocsárdi, Radu Afrim sau de tineri debutanţi, indiferent că sunt grupate sub titlul generic „De toate pentru toţi”, „Actorii, în prim-plan” sau „Teatrul de mâine”, alcătuiesc, laolaltă, o imagine semnificativă a vieţii noastre (teatrale, dar nu numai!), aflate, de câtva timp, în puterea unei crize aparent fără de sfârşit – „Criză teribilă, monşer!”, cum zice Caragiale.

«E o exclamaţie ce ar fi putut constitui, de altfel, motto-ul FNT în anul de graţie 2012. În locul ei, organizatorii – echipa Uniunii Teatrale din România, condusă de directorul artistic Alice Georgescu şi directorul executiv Aura Corbeanu, vicepreşedintele UNITER – aşează însă pe frontispiciul evenimentului o formulare mult mai luminoasă, datorată aceluiaşi ilustru compatriot: „Turtă dulce, panorame, comédii…”. Este o privelişte pe care, sperăm cu toţii, o vor admira cât mai mulţi spectatori. În ciuda crizei!», transmite UNITER, pe al cărei site (www.uniter.ro) se regăseşte lista completă a spectacolelor selectate în cadrul Festivalului.

 

În cadrul secţiunii „Focus: Silviu Purcărete – un univers regizoral” au mai fost selectate, alături de producţia de la Craiova, spectacolele „Aşteptându-l pe Godot”, de Samuel Beckett, şi „Călătoriile lui Gulliver”, exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift (ambele la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu), „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”, de I.L. Caragiale (Teatrul Naţional din Bucureşti) şi „Gianni Schicchi”, de Giacomo Puccini (Teatrul Maghiar de Stat din Cluj).

 

„2012 – Al matale Caragiale” propune spre vizionare spectacolele „O noapte furtunoasă” (regia Mircea Cornişteanu, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova), „Două loturi” (regia, Alexandru Dabija, Teatrul Naţional din Bucureşti), „Năpasta” (regia Cristi Juncu, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploieşti) şi „O scrisoare pierdută” (regia Mihai Mălaimare, Teatrul „Masca” din Bucureşti), toate de I.L. Caragiale, ca şi „D’ale noastre”, de Gigi Căciuleanu (Teatrul Naţional Bucureşti),