Sacrificarea animalelor se va face doar de către profesioniştii atestaţi

0
1196

Operatorii economici care desfăşoară activităţi de creştere a animalelor au noi responsabilităţi în raport cu normele privitoare la protecţia şi bunăstarea animalelor. Mai exact, fermele şi crescătoriile de vânat sau animale de blană şi cele de abatorizare vor fi obligate să asigure anumite condiţii animalelor care sunt sacrificate.

Despre modul în care acestea trebuie ucise vor afla de la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj, care are în sarcină să comunice agenţilor economici prevederile Regulamentului Consiliului privind protecţia animalelor în momentul uciderii, prevederi transpuse în legislaţia românească prin Ordinul ANSVSA nr. 180/2006, care se vor aplica începând cu data de 1 ianuarie 2013.

Conform normelor acestui regulament, statele membre au obligaţia de a se asigura că operatorii economici vor fi informaţi cu privire la această serie de noi responsabilităţi, în raport cu normele privitoare la protecţia şi bunăstarea animalelor.  Astfel, toate abatorarele care sacrifică cel puţin 1.000 de animale (mai puţin iepuri) şi cel puţin 150.000 de păsări sau iepuri de crescătorie vor avea obligatoriu un responsabil cu bunăstarea animalelor, care să acorde asistenţa necesară pentru conformarea la normele stabilite de regulament, pentru fiecare abator.

De altfel, toate fermele de animale şi crescătoriile de vânat sau animale de blană vor avea obligaţia să folosească persoane calificate şi certificate în sensul prevederilor noului Regulament pentru a efectua operaţiunile de ucidere a animalelor în unitate, pentru uciderea de urgenţă a animalelor grav rănite sau pentru uciderea animalelor de blană sau a vânatului de crescătorie, în afara abatorului.

“Începând cu data de 1 ianuarie 2013, atât personalul implicat în realizarea operaţiunilor cuprinse între debarcare şi sângerare, cât şi persoana responsabilă  cu bunăstarea trebuie să deţină certificat de competenţă profesională în conformitate cu prevederile Regulamentului Consiliului nr. 1.099/2009/CE”, arată responsabilii de la Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În paralel cu activitatea de informare a operatorilor economici, ANSVSA elaborează cadrul legislativ necesar organizării cursurilor de calificare şi certificare ulterioară a competenţelor obligatorii necesare personalului angajat implicat în realizarea operaţiunilor cuprinse între debarcare şi sângerare.