Chiar dacă fumatul în unităţile sanitare este interzis nu doar de normele bunului-simţ, ci şi prin lege, la Spitalul Judeţean din Craiova regulile par făcute pentru a fi încălcate. Laolaltă, pacienţii, rudele acestora şi de multe ori chiar angajaţii „uită” că se găsesc într-un spital şi nu ezită să-şi aprindă o ţigară chiar pe holul principal.
Afişele cu „Fumatul interzis” împânzesc Spitalul Judeţean, iar cei prinşi în flagrant riscă să primească amendă cuprinsă între 100 şi 500 de lei. Nimic nu pare să-i sperie însă pe fumătorii care se perindă pe holurile spitalului. De cele mai multe ori, avertismentele îi lasă reci, chiar şi atunci când acestea vin direct de la reprezentanţii unităţii sanitare. Fără nicio teamă, vizitatori şi chiar pacienţi cu ţigările aprinse se găsesc de la primul şi până la ultimul etaj. Se întâmplă chiar şi pe holul din faţa secţiei de pediatrie unde, zilele trecute, o tânără mamă ţinea într-o mână copilul, cu care probabil venise în spital, şi într-o alta ţigara. Pusă într-o situaţie stânjenitoare şi-a găsit o scuză. „Ar trebui să fie locuri pentru fumători şi în spital. Nu poţi să cobori atâtea etaje la fiecare jumătate de oră. În plus, nu înţeleg care este problema. Am văzut că toţi îşi aprind ţigara aici. Păi în fiecare zi adună femeia de serviciu chiştoace şi nu a mai dat nimeni nicio amendă. Suntem oameni necăjiţi, că nu venim de drag la spital”, a replicat femeia.
Fumatul în spital, o mai veche problemă
În ciuda faptului că periodic desfăşoară astfel de controale, reprezentanţii spitalului spun că sunt legaţi la mâini când vine vorba de aplicarea sancţiunilor prevăzute de lege. Nu li se permite să dea amenzi, aşa că se rezumă doar la a atrage atenţia celor care fumează pe holurile unităţii sanitare.
O modificare legislativă care să împuternicească instituţia în acest sens s-ar impune, însă până atunci mai este de aşteptat. Deocamdată, doar Poliţia şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă pot să-i sancţioneze pe cei prinşi la fumat prin spital. De altfel, s-a încercat şi varianta ca echipe formate din reprezentanţi ai unităţii sanitare şi poliţişti să meargă în control şi să aplice amenzi. S-a întâmplat de prea puţine ori aşa încât rezultatul nu a fost cel scontat. „Fumatul rămâne o veche problemă. Noi ne aşteptam ca oamenii să înţeleagă că într-o unitate sanitară fumatul este interzis, dar acest lucru nu se întâmplă. Din contră, se fumează parcă şi mai mult, se aruncă şi mai multe resturi, la voia întâmplării. Dacă le facem observaţie sunt gata să reacţioneze şi violent. Legea este cum este şi, de ce să nu recunoaştem, nu prea avem putere să o aplicăm pentru că dacă nu este sancţionat, omul a doua zi o ia de la capăt. Amenda este între 100 şi 500 de lei, dar legea este greu aplicabilă şi în momentul acesta rămâne mai mult la nivel teoretic”, a declarat Valentin Ghiţă, inspector pentru situaţii de urgenţă în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.
Ţigări aruncate la voia întâmplării
Între timp situaţia rămâne neschimbată. Miile de chiştoace aruncate peste tot, la voia întâmplării, fac ca peisajul să fie unul dezolant încă de la primele ore ale dimineţii, mai cu seamă la început de săptămână. Chiar dacă femeile de serviciu curăţă, în câteva ore mizeria este la loc: pahare de cafea, resturi de ţigări şi ambalaje. La fel de deranjant este şi faptul că, deşi există coşuri de gunoi, acestea sunt ignorate cu desăvârşire. În plus, în semn de nemulţumire pacienţii au rupt în mai multe locuri şi afişele pe care era inscripţionat „Fumatul interzis”.
Ca şi cum nu ar fi de ajuns, există şi pericolul declanşării unor incendii, mai ales că în jurul spitalului sunt destule spaţii cu vegetaţie uscată care s-ar putea aprinde imediat din cauza ţigărilor aruncate la voia întâmplării. „Există o echipă de pompieri care periodic trebuie să cureţe terasele spitalului pentru ridica resturile de ţigări şi pahare de cafea. Asta din cauza celor care fumează, consumă cafea, dar nu ştiu să arunce la coşul de gunoi. E mai uşor să arunce pe geam. Asta e, de ce să nu spunem adevărul?”, a mărturisit inspectorul pentru situaţii de urgenţă.