Primăria Craiova a semnat, ieri, un nou contract de finanţare în valoare totală de 4.518.068,80 de lei, din care finanţarea nerambursabilă reprezintă 1.753.510 lei. Este vorba de proiectul „Centru de dezvoltare tehnologică şi excelenţă în afaceri Craiova”, implementat în cadrul Programului Operaţional Regional, Axa prioritară 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere, Domeniul de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, sub-domeniul: Poli de Creştere. Contractul a fost semnat de Marilena Bogheanu, director al Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, şi de viceprimarul municipiului Craiova Cristina Calangiu.
Marilena Bogheanu, directorul ADR S-V Oltenia, a precizat în cadrul unei conferinţe de presă că, prin implementarea acestui contract, Primăria Craiova va construi un „Centru de dezvoltare tehnologică şi excelenţă în afaceri”, cu spaţii de birouri pentru 10 firme. „Clădirea noului centru va avea un regim de înălţime P+1, cu o suprafaţă totală construită de 807 mp. Proiectul îşi propune utilizarea de panouri solare pentru prepararea apei calde menajere şi completarea încălzirii spaţiilor, realizarea iluminatului interior şi exterior cu corpuri de iluminat şi dispozitive care presupun un consum minim de energie, precum şi amenajarea prin proiect a 3.000 mp spaţii verzi cu o lizieră de arbuşti de 520m”, a precizat directorul ADR S-V Oltenia.
Pasaje şi străzi reabilitate
Principalii beneficiari ai infrastructurii de afaceri nou create sunt microîntreprinderile sau firmele mici din municipiul Craiova, care activează în sectorul de servicii. Acest contract se adaugă celor şase contracte în valoare totală de 92.762.081,40 euro, semnate anterior, o parte din ele aflate în implementare la Primăria Craiova în cadrul domeniului major de intervenţie 1.1- „Planuri integrate de dezvoltare urbană, subdomeniul Poli de Creştere”. Acestea sunt: „Pasajul suprateran în vederea descongestionarii traficului rutier din zona metropolitană Craiova”, proiect deja finalizat; „Reabilitarea infrastructurii rutiere din zona de nord-vest a oraşului” – bulevardul Olteniei, bulevardul Tineretului, strada Pelendava, strada Brestei, strada Amaradia, strada Toamnei, fiind vorba de peste 8,1 km străzi reabilitate; „Construirea unui pasaj subteran pe sub intersecţia străzii Arieş cu strada Al.I. Cuza în vederea preluării traficului auto pe bulevardul Carol, strada Arieş” – proiect în derulare; „Modernizarea infrastructurii de transport în comun pentru fluidizarea traficului forţei de muncă între cele două platforme industriale”; „Amenajare şi revitalizare centrul istoric al municipiului Craiova” şi, nu în ultimul rând, „Reabilitarea infrastructurii rutiere pe relaţia N-S-E a Polului de Creştere Craiova în vederea fluidizării traficului în zona metropolitană Craiova”.
Alte patru proiecte în valoare totală de peste 51 de milioane de euro
Alte patru contracte gestionate de Primăria Craiova, în valoare totală de 51.001.471 de euro, au fost semnate în cadrul POR. Este vorba de fluidizarea traficului rutier în municipiul Craiova, pe axa de transport est-vest prin reabilitarea bvd. Decebal-Dacia, în cadrul domeniului major de intervenţie 2.1 „Reabilitarea şi modernizarea reţelei de drumuri judeţene, străzi urbane-inclusiv construcţia / reabilitarea şoselelor de centură” (10,24 km-lungime bulevard realbilitat); reabilitare şi modernizare la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din municipiul Craiova, în cadrul domeniului major de intervenţie 3.4 ”Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea infrastructurii educaţionale preuniversitare, universitare şi a infrastructurii pentru formare profesională continuă”; Craiova Water-Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova, în cadrul domeniului major de intervenţie 5.2 „Crearea, dezvoltarea, infrastructurii de turism pentru valorificarea resurselor naturale şi creşterea calităţii serviciilor turistice” şi Centrul Multifuncţional Craiova Pavilion Central în cadrul domeniului major de intervenţie 4.1 „Dezvoltarea durabilă a structurilor de sprijinire a afacerilor de importanţă regională şi locală”.