Potrivit reprezentanţilor Casei de Asigurări de Sănătate Dolj, numărul concediilor medicale a depăşit în primele şapte luni ale acestui an pragul de 20.000, în condiţiile în care pe tot parcursul anului trecut au fost acordate puţin peste 40.000. În calcul au fost luate atât raportările depuse de medici, cât şi cele ale angajatorilor.
Anul trecut, conform raportărilor depuse de medicii care sunt în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj au fost eliberate nu mai puţin de 40.606 concedii medicale, ceea ce înseamnă că în fiecare lună au fost acordate, în medie, 3.384 astfel de concedii. Dintre acestea, 5.955 au fost concedii medicale de maternitate, 623 concedii medicale de îngrijire a copilului, iar 34.028 au fost concedii medicale de boală.
Prin comparaţie, în primele şapte luni ale acestui an, medicii din judeţul Dolj au raportat eliberarea unui număr de 25.254 concedii medicale, cu o medie lunară de 3.608 concedii medicale. Dintre acestea, 2.941 au fost concedii medicale de maternitate, 450 concedii medicale de îngrijire copil, iar 21.863 sunt concedii medicale de boală.
Ţinând cont de aceste statistici medicale, numărul concediilor medicale pare să fie într-o uşoară creştere în 2012, faţă de ceea ce s-a întâmplat pe parcursul anului trecut. Doar în cazul concediilor medicale de maternitate se înregistrează o scădere a mediei lunare în 2012 cu 15,32% faţă de anul 2011.
Număr de concedii mai mic, potrivit raportărilor depuse de angajatori
În schimb, altfel stă situaţia când vine vorba de raportările depuse de angajatori la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj. Din aceste date rezultă că, în anul 2011, au fost acordate 40.958 concedii medicale, cu o medie lunară de 3.413 concedii medicale. Comparativ, anul acesta, angajatorii cu sediul social în judeţul Dolj au raportat un număr de 21.549 concedii medicale, cu o medie lunară de 3.078 de concedii medicale. Rezultă, spre deosebire de ceea ce au raportat medicii, o scădere a mediei lunare a concediilor medicale în anul 2012 cu 9,81% faţă de media lunară a concediilor medicale raportate în anul 2011.
Analizând comparativ, în anul 2011 şi 2012, evoluţia raportării concediilor medicale de angajatori, se observă o evoluţie în funcţie de anotimp a concediilor medicale, pe ansamblu păstrându-se trendul descrescător în anul 2012 faţă de anul 2011. „Din raportările realizate se constată că numărul de concedii medicale de care au beneficiat salariaţii angajatorilor din Dolj şi numărul concediilor medicale raportate de medicii din judeţul Dolj este comparabil. Menţionăm că raportarea la CAS Dolj a concediilor medicale de care au beneficiat salariaţii angajatorilor din judeţul Dolj conţine numărul total de concedii medicale eliberate pentru salariaţii din toate subunităţile din ţară”, a declarat Daniela Gheorghe, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Dolj.
Afecţiunile cel mai des întâlnite
Pe de altă parte, potrivit reprezentanţilor CAS Dolj, şi raportările depuse de medicii care au încheiate convenţii de eliberare concedii medicale, la Casa de Asigurări de Sănătate Dolj, conţin concedii medicale eliberate pentru asiguraţi din alte judeţe, Craiova fiind centru universitar, cu o largă adresabilitate.
Conform OUG 158/2005 şi a Normelor de aplicare actualizate, primele 5 zile calendaristice se suportă din fondurile angajatorului, din a 6-a zi calendaristică concediul medical se suportă din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate.
În ceea ce priveşte afecţiunile întâlnite în certificatele medicale, cele mai frecvente sunt legate de sarcină şi lehuzie, afecţiuni ale coloanei vertebrale cum ar fi lombosciatică sau hernie de disc, infecţii ale aparatului respirator, boli psihice şi afecţiuni cardiovasculare.