Discuţii româno-polone privind asigurarea medicamentelor pentru care producătorii nu mai au interes comercial

0
150

Ministrul român al Sănătăţii, Vasile Cepoi, şi omologul său polonez, Bartosz Arlukowicz, au discutat despre asigurarea continuităţii în aprovizionarea cu unele medicamente, în special oncologice, pentru care nu mai există un interes comercial din partea producătorilor sau distribuitorilor.

La începutul acestei săptămâni, Cepoi, însoţit de o delegaţie, a efectuat o vizită de lucru în Polonia, la invitaţia omologului său, Bartosz Arlukowicz.

„Invitaţia a venit ca urmare a discuţiilor bilaterale desfăşurate în cadrul Consiliului Informal al Miniştrilor Sănătăţii din Uniunea Europeană, organizat de preşedinţia cipriotă a Uniunii Europene în luna iulie a.c. Am ridicat atunci problema cu care ne-am confruntat în ultimii ani, cea a lipsei din piaţă a unor medicamente vitale pentru anumite tratamente, generată de cauze diferite, fie pentru că nu există un interes comercial din partea producătorilor sau distribuitorilor, fie din cauza materiei prime care este asigurată de ţări din spaţiul extraeuropean, precum India sau China”, a declarat ministrul Vasile Cepoi, potrivit sursei citate.

Miniştrii au convenit asupra coordonării acţiunilor întreprinse pentru a preveni situaţii de acest gen, inclusiv prin lansarea unei platforme de avertizare timpurie între autorităţile statelor membre pentru deficitul de medicamente la nivel european. În cadrul întâlnirii, cele două delegaţii au dezbătut şi aspecte ale reformei sectorului spitalicesc din cele două state. Reuniunea de lucru a inclus şi vizitarea Spitalului Central de Urgenţă din Varşovia şi a Centrului internaţional de Audiologie-World Hearing Center. (AGERPRES)