A doua sesiune a bacalaureatului bate la uşă – 3.477 de candidaţi înscrişi în Dolj

0
295

Elevii care nu au promovat prima sesiune a examenului de bacalaureat, pot relua probele la care nu au reuşit să obţină notă de trecere, în cea de-a doua sesiune care începe luni, 20 august a.c. Primele pe listă sunt probele de competenţe digitale, care se vor derula până pe data de 24 august a.c. Urmează examenele scrise: pe 27 august are loc proba Limba şi literatura română, pe 29 august se dă examenul pentru proba obligatorie a profilului la Matematică sau Istorie, iar ultimul examen scris va fi pe data de 31 august. Rezultatele vor fi afişate pe 2 septembrie, zi în care se vor putea depune şi contestaţiile ce se vor soluţiona până pe 5 septembrie. 

În cea de-a doua sesiune a bacalaureatului din acest an, la nivelul judeţului Dolj erau aşteptaţi 3.791 de elevi, declaraţi nepromovaţi după examenele din perioada iunie-iulie 2012, potrivit datelor prezentate de conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, însă numai 3.477 de elevi s-au înscris pentru sesiunea din toamnă. „Începând cu data de 20 august şi până pe 5 septembrie, are loc cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat, pentru care, de această dată, s-au înscris 3.477 de elevi, din totalul de 3.791 respinşi. Acum, pentru ce-a de-a doua sesiune, în primă fază s-au înscris 3.126 de elevi, iar după corijenţe, numărul a crescut cu 351. Numărul total al celor care au avut de dat corijenţe a fost de 545 de elevi. 2.787 de elevi, vor relua proba scrisă la matematică, iar examenul la limba şi literatura română va fi susţinut 1.747 de candidaţi. Pentru competenţe digitale s-au înscris 478 de elevi, la limba engleză 424, pentru limba franceză 65, limba germană 1 şi limba română 470. În ceea ce priveşte examenul scris, sunt 1747 de candidaţi, pentru matematică 2.177 de elevi, la istorie 85, iar la disciplina la alegere s-au 1.823 de elevi – din 14 probe defalcate pe licee tehnologice şi teoretice, cei mai mulţi elevi susţin bacalaureatul la fizică, 384 iar la anatomie şi fiziologie 252”, a declarat Nicuşor Cotescu, inspector şcolar general adjunct, în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Dolj.

Majoritatea elevilor, dezinteresaţi de meditaţiile gratuie

Potrivit conducerii ISJ Dolj, elevii doljeni nu prea şi-au dat interesul pentru meditaţiile gratuite organizate în unităţile de învăţământ în care procentul de promovabilitate a fost mai mic de 20%. Din acest motiv, se aşteaptă ca cei respinşi în prima sesiune de bacalaureat să nu treacă cu bine nici de a doua rundă de examene: “Am dispus ca toate unităţile de învăţământ în care procentul de promovabilitate a bacalaureatului a fost sub 20%, să stabilească un program propriu pentru perioada de vară şi să-i informeze pe elevi că au posibilitatea să se pregătească mai bine la materiile la care nu au reuşit. În urma unor vizite făcute în aceste şcoli, am constatat un lucru dezamăgitor: la cursuri erau mai mulţi profesori decât elevi. Sunt foarte dezinteresaţi iar noi nu avem cum să controlăm acest aspect. Le-am dat o şansă de care nu au profitat. În mod cert, promovabilitatea examenului de bacalaureat va fi mai mică în această sesiune, pentru că este vorba de elevi cu o anumită pregătire, de la care nu putem avea aşteptări prea mari”, a afirmat Cotescu.

Zece centre de examen şi un centru de evaluare a tezelor

Pentru cea de-a doua sesiune de bacalaureat, la nivelul judeţului Dolj s-au organizat şapte centre pentru probele de competenţe şi zece pentru examenele scrise. «În judeţ au fost stabilite trei centre de examen – la Băileşti, Calafat şi Călăraşi. Unităţile de învăţământ din Craiova, în care vor fi susţinute competenţele digitale sunt la Colegiul Naţional Economic „Gheorge Chiţu”, Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu”, Colegiul Tehnic Energetic şi Liceul Tehnologic de Transporturi Căi Ferate. Pentru examenele scrise la centrele menţionate se adaugă şi Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, Liceul „Matei Basarab” şi Colegiul Tehnic de Arte şi Meserii „Constantin Brâncuşi”. A fost stabilit un singur centru de evaluare a tezelor, este vorba de Colegiul Naţional „Ştefan Velovan”», a declarat inspectorul şcolar general adjunct, Nicuşor Cotescu.