CEZ : Staţia de transformare Craiova Centru, investiţie de 5,7 milioane de euro

0
592

Compania CEZ Distribuţie va investi 5,7 milioane euro pentru modernizarea celei mai mari staţii de transformare din Craiova şi va aloca 26 milioane lei pentru înlocuitea a 1.000 de transformatoare din şapte judeţe din sudul şi sud-vestul ţării. Grupul ceh CEZ a obţinut în primul semestru, în România, un profit EBITDA de 63 milioane euro din producţia, vânzarea şi distribuţia de energie electrică, datorită recuperării datoriilor de la companiile feroviare de stat şi creşterii producţiei centralelor eoliene. CEZ a intrat pe piaţa energetică românească în 2005, prin preluarea filialei de distribuţie şi furnizare de energie a Electrica din Oltenia, şi s-a extins având în prezent şi operaţiuni de producţie a energiei electrice, în turbine eoliene şi microhidrocentrale.

CEZ Distribuţie investeste aproape 6 milioane de euro în modernizarea celei mai importante staţii de transformare din Craiova: Craiova Centru. Timp de aproape un an de zile, două firme româneşti cu angajaţi români vor executa lucrări specifice, astfel încât, în 2013, calitatea distribuţiei energiei electrice în Craiova să fie la un nivel net superior. Doina Vornicu, directorul executiv al CEZ Distribuţie a precizat în cadrul unei conferinţe de presă organizată la Craiova, că pentru lucrările de modernizare a staţiei de transformare a fost încheiat un contract de proiectare şi execuţie în valoare de aproximativ 5,7 milioane euro, contract încheiat cu o asociaţie de firme, dintre care două cu capital român. Data de finalizare a modernizării este 2013, finele lunii mai. În prezent se execută lucrări de consolidare a clădirii staţiei. “În toată Oltenia investim anual 50 milioane euro. În Craiova am început cea mai mare investiţie a CEZ Distribuţie, într-o staţie de distribuţie care alimentează instituţiile principale din oraş, centrul oraşului, spitale, şcoli. O vom finaliza la mijlocul anului viitor şi se face cu echipamente produse în România. Avem o premieră şi în Oltenia ultimilor şapte ani. Este vorba despre harta electronică actualizată şi completă a reţelelor de distribuţie a  energiei electrice. CEZ Distribuţie investeşte în următorii cinci ani resurse materiale şi umane în proiectul de cartografiere a reţelelor electrice de distribuţie din Oltenia. Rezultatele acestui proiect vor fi puse la dispoziţia autorităţilor publice locale în mod gratuit de către companie…”, a subliniat Doina Vornicu, directorul executiv al CEZ Distribuţie.

Tehnologia GIS

GIS (Geographical Information System) este o tehnologie informatică pentru cartografierea şi analiza entităţilor de pe suprafaţa terestră. În general, un sistem GIS este folosit pentru modelarea informaţiei, proceselor şi structurilor, care reflectă lumea reală, inclusiv evenimentele trecute, pentru a putea înţelege, analiza şi gestiona resurse şi facilităţi. Specificitatea sistemului este dată de cele două dimensiuni ale sale: pe de o parte se gestionează informaţiile grafice cu repartiţia spaţială a elementelor, iar pe de altă parte se constituie o bază de date cu atributele acestor elemente, care poate fi interogata şi analizată. Ion Dobrescu, directorul de Strategie Dezvoltare Active din cadrul CEZ Distruibuţie a precizat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că la ora actuală, CEZ Distribuţie deţine informaţii tehnice  despre linii şi echipamentele care compun reţeaua de distribuţie a energiei electrice, dar aceastea sunt gestionate în mai multe sisteme informatice, precum şi pe suport de hârtie. „Rezultatele aşteptate ale proiectului includ pe de o parte, uniformizarea şi centralizarea tuturor informaţiilor referitoare la datele tehnice ale liniilor  şi echipamentele care compun sistemul de distribuţie din proprietatea CEZ, iar pe de altă parte, siguranţa pe care o va conferi privind construirea noilor instalaţii pe domeniu public în relaţiile cu terţii şi nu în ultimul rând, posibilitatea verificării şi emiterii fişelor tehnice de soluţie din sistem. De asemenea, CEZ va pune la dispoziţia autorităţilor publice toate datele obţinute prin implementarea GIS la nivelul Olteniei, urmărind şi completarea acestor hărţi cu alte informaţii legate de utilităţile publice pe care le pot furniza aceste autorităţi”, a subliniat Ion Dobrescu.

Peste 300 de transformatoare noi în şapte judeţe

CEZ Distribuţie continuă să investească în modernizarea reţelei electrice de distribuţie şi îşi propune să înlocuiască până la finalul anului 2012 aproximativ 1000 de transformatoare din raza sa de operare (judeţele Dolj, Argeş, Olt, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea şi Teleorman), după ce, în anul 2011, a înlocuit peste 430. Bilanţul lunii iulie arată că, în cele şapte judeţe, au fost deja montate 306 transformatoare noi. „Montarea de transformatoare noi de medie şi joasă tensiune, echipate modern şi complet după cele mai recente standarde tehnice din domeniu, face parte dintr-un program de investiţii pe termen lung al CEZ Distributie pentru modernizare a reţelei electrice de distribuţie din proprietatea sa”, a mai spus Ion Dobrescu. Încă din 2011, compania a demarat înlocuirea transformatoarelor vechi, cu durata de viaţă depăşită şi tehnologia deceniilor anterioare, cu peste 430 de echipamente noi. Proiectul continuă şi în 2012 şi îşi propune să completeze înnoirea parcului de transformatoare cu încă aproximativ 1000 de bucăţi. „Valoarea investiţiei din acest an este de 26 de milioane lei şi reprezintă aproximativ 10% din valoarea programului de investiţii al CEZ Distribuţie din 2012.  Criteriile urmărite în selecţia transformatoarelor înlocuite sunt: o durată de viaţă mai mare de 30 de ani şi o locaţie securizată”, a mai spu Doina Vornicu. Înlocuirea transformatoarelor presupune şi lucrări adiacente de modernizare precum schimbarea coloanelor şi a cutiilor de distribuţie, contribuind la creşterea calităţii serviciului de distribuţie a energiei electrice.


Până la finalul lunii iulie 2012, repartizarea pe judeţe a noilor transformatoare a fost uniforma, astfel:

  • Dolj – 57
  • Argeş – 46
  • Gorj – 38
  • Mehedinţi – 48
  • Olt – 34
  • Teleorman – 28
  • Vâlcea – 55