Spitalele doljene, clasificate după competenţe

0
392

Conform listei transmise de Direcţia de Sănătate Publică către Ministerul Sănătăţii majoritatea unităţilor sanitare din judeţul Dolj au fost clasificate în categoria a patra după nivelul de competenţe. Cel mai bine se plasează, aşa cum era de aşteptat, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova care se află în categoria a doua.

Cum până la 1 iunie a.c. toate unităţile sanitare trebuie clasificate în funcţie de nivelul de competenţe, Direcţia de Sănătate Publică Dolj a anunţat ieri că procesul de împărţire pe categorii a spitalelor de pe raza judeţului s-a încheiat pentru moment. În urma analizei fişelor de autoevaluare depuse de managerii spitalelor din judeţul Dolj, comisia de analiză constituită la nivelul Direcţiei de Sănătate Publică a înaintat lista cu propuneri către Ministerul Sănătăţii.

Astfel, cea mai bine clasată unitate sanitară doljeană este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova care a fost inclus în categoria a II-a cu plan de conformare. La rândul lor, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova, Spitalul de Neuropsihiatrie din Craiova şi Centrul de Cardiologie au fost plasate în categoria IIM (monospecialitate) cu plan de conformare. Cele mai multe unităţi sanitare din judeţ sunt în prezent pe treapta a IV-a. În această categorie intră Spitalul Municipal „Filantropia” din Craiova, Spitalul Filişanilor, Spitalul Orăşenesc Segarcea, Spitalul Orăşenesc Aşezămintele Brâncoveneşti din Dăbuleni, Spitalul din Băileşti, Spitalul din Calafat, Spitalul Clinic CF Craiova şi Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja”din Craiova. În categoria a V-a se găsesc Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna şi Spitalul de Psihiatrie Poiana Mare.

Clasificare importată pentru finanţare

Clasificarea spitalelor este foarte importantă întrucât în baza ei vor fi elaborate propunerile de modelare a finanţării pe nivele de competenţă şi performanţă. Tot în funcţie de aceste categorii vor putea fi planificate şi achiziţiile de aparatură medicală. „Clasificarea spitalelor însemnă creşterea eficienţei funcţionării spitalelor prin evitarea suprapunerilor şi paralelismelor între  unităţile spitaliceşti, dar şi asigurarea accesului echitabil al cetăţenilor la serviciile medicale”, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Cinci categorii propuse

Ministerul Sănătăţii a decis ca unităţile sanitare să fie împărţite din vară în cinci categorii. Spitalele de categoria a V-a cu nivel de competenţă limitat sunt cele care asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paleative. În categoria a IV-a sunt cuprinse acele unităţi sanitare cu nivel de competenţă bazal, spitale care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate. În categoria a III-a se află spitalele cu nivel de competenţă mediu, unităţi care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi are sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate. Spitalele de categoria a II-a – cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil – presupun un nivel de competenţă înalt. Sun acele unităţi care deservesc populaţia judeţului din aria sa administrativ teritorială, precum şi din judeţele limitrofe cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi  care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate. În cea mai importantă categorie I – cu subcategoria IM pentru unităţile monoprofil – sunt incluse unităţile sanitarecu  nivel de competenţă foarte înalt. Aici se vor găsi spitale care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.