Elevi cu medii de 3 şi 4 au fost admişi la liceu

0
518

Admiterea la liceu din acest an a adus multe surprize neplăcute, absolvenţii de gimnaziu având rezultate mai slabe decât cei din anii anteriori. Metodologia de admitere în clasa a IX-a arată că toţi elevii prezenţi la examen au dreptul să participe la repartizarea computerizată, indiferent de notele obţinute. Astfel că, din 41 de licee, câte sunt în judeţul Dolj, la 26 dintre ele ultimele medii cu care s-a intrat au fost de 3 şi 4. Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj, din cei 5.152 de elevi care au susţinut Evaluarea Naţională, 1.758, reprezentând 35,38%, au obţinut medii sub 5.

Doar 7 clase din 15 au fost completate la “Ştefan Odobleja”

O situaţie specială s-a înregistrat la Colegiul Naţional “Ştefan Odobleja” din Craiova, unitate de învăţământ cu prestigiu, fiind recunoscută pentru rezultatele bune obţinute la concursurile de Matematică sau Informatică. În acest an, ultima medie de admitere la clasa de Matematică-Informatică a fost de 4,82. Potrivit datelor transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean, Colegiul Naţional “Ştefan Odobleja” a solicitat 15 clase, din care nu au fost ocupate nici măcar jumătate. Pe primul loc în ceea ce priveşte unităţile de învăţământ care nu şi-au realizat planul de şcolarizare propus se află Liceul Transporturi şi Căi Ferate din Craiova, cu 34%, urmat de Colegiul “Ştefan Odobleja”, cu 54%, şi de Liceul Teoretic “George Marin” din Poiana Mare, cu 50%.

«Pentru anul şcolar 2012-2013, Colegiul „Odobleja” are 420 de locuri, din care s-au completat doar 184, restul de 236 rămânând libere. Practic, s-a realizat doar 56% din planul de şcolarizare. Completarea tuturor claselor propuse de şcoli este imposibilă, pentru că nu sunt elevi suficienţi. La Evaluarea Naţională, au fost prezenţi 5.152 de elevi de clasa a VIII-a, iar cifra de şcolarizare propusă pentru anul şcolar următor este de 6.020 de locuri pentru clasa a IX-a», a precizat inspectorul şcolar adjunct Nicuşor Cotescu.

Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” – 15 elevi cu media 10

La polul opus, cu rezultate bune se află liceele cu tradiţie din Craiova, Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, Colegiul Naţional „Carol I” şi Colegiul Naţional „Elena Cuza”. La aceste unităţi de învăţământ, media de admitere a fost peste 8.50. Din cei 17 absolvenţi de gimnaziu care au fost admişi cu media 10, 15 s-au îndreptat către Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti”, devenind al treilea liceu la nivel naţional, cu cele mai mari medii de admitere, după Colegiul „Sfântul Sava” din Bucureşti şi Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa.

«Cele mai mari medii de admitere au fost, aşa cum era de aşteptat, la Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” din Craiova – un liceu de elită la care ultima medie de admitere a fost 9,91, la specializarea Ştiinţele Naturii. Din cei 17 elevi care au obţinut media 10 pe linie în judeţul Dolj, 15 au ales să meargă la “Fraţii Buzeşti”, iar doi s-au îndreptat către Colegiul „Carol I”. Astfel că a ajuns pe locul al treilea în clasamentul pe ţară în ceea ce priveşte numărul celor mai mari medii la admitere. Iată că “Fraţii Buzeşti” câştigă pas cu pas o barieră foarte înaltă la nivel naţional, se menţine în continuare în primele cinci locuri», a mai spus inspectorul şcolar general adjunct Nicuşor Cotescu.

950 de locuri din licee nu s-au completat

Chiar dacă mediile sunt mici, liceele nu şi-au completat locurile. Pentru a doua etapă de repartizare computerizată au rămas disponibile 950 de locuri, dintre care nouă la unităţi de învăţământ cu profil vocaţional.


Clasamentul unităţilor de învăţământ cu cele mai mici note la admitere:

  • Liceul Teoretic “George Marin” din Poiana Mare: ultima medie de admitere – 3,40
  • Liceul Tehnologic “Constantin Ianculescu” din Cârcea – 3,47
  • Colegiul Naţiona “Ştefan Odobleja” din Craiova – 3,48
  • Colegiul “Constantin Neniţescu” din Craiova – 3,49
  • Liceul “Ştefan Anghel” din Băileşti – 3,51

 

Casetă 3: foto – liceul filiasi

Pentru anul şcolar 2012-2013, Grupul Şcolar “Dimitrie Filişanu” din Filiaşi a solicitat 13 clase, reuşind să-şi completeze în proporţie de 100% planul de şcolarizare. «Pentru noi nu a fost o surpriză faptul că au fost ocupate toate cele 13 clase pe care le-am solicitat. Ne îndeplinim planul de învăţământ în fiecare an. Şi anul trecut am cerut tot 13 clase şi au fost toate ocupate. Trei-patru clase sunt, în fiecare an, pentru elevii care vin din localităţile limitrofe. Unul din motivele pentru care aleg Grupul Şcolar “Dimitrie Filişanu” este profesionalismul cadrelor didactice. Iar asta se vede în rezultatele de la bacalaureat, procentul de promovare fiind de peste 60%», a declarat Ilie Pârvu, directorul Grupului Şcolar “Dimitrie Filişanu”.