Reprezentantul Patriarhiei Române la Ierusalim, arhimandrit Ieronim Creţu, a susţinut, ieri-dimineaţă, teza de doctorat „Creştinismul în Ţara Sfântă de la cucerirea arabă la prima cruciadă (secolele VII-XI)”, evenimentul având loc în sala de festivităţi a Centrului „Mitropolitul Firmilian” din Craiova. Din comisia prezidată de ÎPS acad. dr. Irineu, Mitropolitul Olteniei, au făcut parte mai multe cadre universitare, printre care pr. prof. univ. dr. Constantin Pătuleanu, conducătorul ştiinţific al lucrării de doctorat, şi părintele prof. univ. dr. Viorel Ioniţă, director de studii în Consiliul Bisericilor Europene de la Geneva.
„În lucrarea susţinută am vizat perioada mai puţin cunoscută a istoriografiei noastre bisericeşti, respectiv a Bisericii din Ţara Sfântă în perioada de după cucerirea arabă. Nu existau prea multe scrieri în acest sens, drept care, urmând şcoala doctorală, m-am gândit să îmi răspund personal la întrebări referitoare la această perioadă din istoria Ţării Sfinte, unde activez de 18 ani, şi în acelaşi timp să ofer lumii teologice şi istorice informaţii care aduc o importantă lumină asupra multor aspecte ale vieţii creştine din Ţara Sfântă”, a precizat arhim. Ieronim Creţu, reprezentantul şi superiorul Aşezămintelor Româneşti în Ţara Sfântă.
Şcoala doctorală a Facultăţii de Teologie din Craiova funcţionează din anul 2010, teza de doctorat de ieri fiind prima susţinută de la înfiinţarea acesteia.