Distracţie pe malul Dunării – Petrecere pentru toate gusturile, la Calafat

1
531

Mircea Guţă, primarul municipiului Calafat: “Le mulţumesc, înainte de toate, calafetenilor pentru demnitatea de care au dat dovadă şi în acest an, în ciuda greutăţilor pe care le-au întâmpinat. La cea de-a XX-a ediţie a Zilelor oraşului îi invit cu drag la o atmosferă de familie, de toleranţă, de bun simţ şi de petrecere. Eu cred că municipiul se va moderniza foarte mult şi din punct de vedere socio-economic pornind de la acest motor al dezvoltării care va fi podul Calafat-Vidin, care are o importanţă nu doar locală, ci una pe plan internaţional, în special pentru zona Olteniei. Există deja un interes foarte mare pe linia investiţiilor în teritoriu, marile concerne, precum Ford-ul sau cei care vor prelua Doljchimul, vin către noi”.

Pe lângă farmecul aparte pe care i-l oferă Dunărea, Calafatul este, în aceste zile, şi mai atrăgător – un oraş viu în care lumea a uitat pentru moment de facturi, bănci, într-un cuvânt de problemele obişnuite, şi este hotărâtă să se distreze. Unde mai pui şi că municipalitatea a avut grijă să le creeze o atmosferă cât mai destinsă, oferindu-le tot antrenul, de la muzică, bere, mici, plimbări pe fluviu şi până la concursuri serioase, de anvergură, care le provoacă spiritul de competiţie. Nu întâmplător, la această sărbătoare localitatea este vizitată de delegaţii ale mai multor primării din străinătate.

În acest week-end calafetenii petrec la mult-aşteptatele Zile ale municipiului. Vineri la prânz, la câteva ore după ce s-a dat liber la distracţie, oraşul de pe malul Dunării forfotea deja de lume. Maşinile nu mai puteau să intre în centru, aici fiind instalat tot ce trebuie pentru o atmosferă adecvată: tiribombele “urlătoare”, tobogane, butoaie cu bere, şiruri de mese din lemn la care se serveau primii mititei, ciolan afumat şi, aşa cum le stă bine dunărenilor, o porţie de peşte sărat. Cât timp oamenii consumau ce le poftea inima, boxele uriaşe îşi începuseră misiunea: cântau de duduia strada! Şi unde mai pui că  pe scenă nu apucaseră să urce soliştii favoriţi, Maria Ghinea şi Emilia Ghinescu, acompaniate de taraful condus de maestrul Virgil Iordache, care erau aşteptaţi să-şi facă apariţia în prima seară. De altfel, locuitorii din Calafat au fost lăsaţi să-şi aleagă chiar ei artiştii-invitaţi.

“Programul  de anul acesta a fost întocmit cu ajutorul oamenilor din municipiu. Practic, s-au făcut sondaje şi oamenii au decis ce vor să asculte în aceste zile de sărbătoare. Avem şi muzică populară, şi trupe de muzică foarte cunoscute la noi, cum ar fi „Iris”, „Vank” şi „Connect-R”, „Crush şi Alexandra Ungureanu”, care vor concerta în fiecare seară”, a dezvăluit primarul municipiului, Mircea Guţă.

Invitaţi din patru ţări

Dar distracţia din stradă, atât de savurată de participanţi, nu este totul. Sărbătoarea municipiului are şi o ţinută oficială, în aceste zile, la Calafat, fiind prezenţi invitaţi de seamă din străinătate, primari ai unor localităţi dezvoltate economic care au ţinut să onoreze invitaţiile. Chiar de vineri, a sosit pe malul Dunării primarul şi o delegaţie din orăşelul olandez Duiven, o localitate de 20.000 de locuitori, dar, în fapt, o zonă industrială care atrage peste 100.000 de angajaţi, cu care Calafatul este înfrăţit.

“Colaborăm cu ei de câţiva ani pe Învăţământ şi Sănătate, iar acum au venit să sărbătorească alături de noi. Duminică, împreună cu ei, vom face nişte donaţii, trei cărucioare, 47 de antemergătoare şi 60 de perechi de cârje, care vor ajunge la spitalul nostru”, a precizat edilul-şef. O altă delegaţie importantă este cea condusă de primarul micului oraş din nordul Italiei, St. Bartolomeo, cu care Primăria Calafat va parafa, duminică, înfrăţirea. Printre invitaţi sunt şi vecinii de la sud de Dunăre, mai precis oficialităţile din Vidin – Bulgaria, dar şi  autorităţi din oraşul sârbesc Zajecar, care, de asemenea, erau aşteptaţi să sosească în Calafat, urmând ca primirea oficială să aibă loc duminică, la sediul Primăriei.

Turneu transfrontalier de şah

Printre străinii care poposesc în aceste zile prin Calafat sunt şi maeştri emeriţi ai şahului din România şi Bulgaria. În sala “Milenium” se desfăşoară “Turneul de şah transfrontalier Kula-Calafat”, la care participă peste 140 de şahişti, fiind unul dintre cele mai puternice din Balcani. Fiind implementat în baza unui proiect cultural european, prima confruntare s-a consumat în localitatea bulgărească, iar acum, pe malul românesc, are loc “revanşa”. La finalul întregului turneu se vor desemna câştigătorii pe categorii de vârstă, sub 14 şi sub 18 ani, care vor primi premii în bani şi echipamente pentru şah.

“Proiectul este foarte complex, vrem să amenajăm un spaţiu pentru şah în aer liber. Vom monta în faţa Primăriei şapte mese de şah din marmură, unde tinerii vor putea să practice acest sport al minţii”, a declarat Ionel Dumitrescu, manager de proiect. Competiţia nu se desfăşoară întâmplător la Calafat. Autorităţile se mândresc cu faptul că există o tradiţie în acest sport, mulţi şahişti ai ţării plecând din această zonă, iar acum se încearcă revitalizarea lui. Se pare că tinerii sunt cei mai atraşi de acest joc, în localitate activând deja două cluburi de şah. De altfel, în aceste zile, sportul a avut partea lui, în program au fost cuprinse demonstraţii de judo, un campionat de tenis de masă între şcoli, concurs streetball şi competiţii de fotbal între instituţiile şi şcolile din municipiu.

Organizare din sponsorizări

Cea de-a 20-a ediţie a Zilelor municipiului Calafat a reprezentat o provocare pentru autorităţile locale şi pentru faptul că şi-au propus să asigure un spectacol de gală, pentru toate gusturile, dar cu o factură cât mai mică. Primarul Mircea Guţă a recunoscut, zâmbind, că nu i-a fost uşor, dar a reuşit să se descurce organizând totul cu banii proveniţi doar din sponsorizări.

“Mi-am propus să nu cheltuiesc nici un leuţ din bugetul nostru, pentru că avem multe lucrări de făcut. Dar, în acelaşi timp, pentru că locuitorii aşteaptă această sărbătoare, nici nu puteam să ignorăm dorinţa acestora. Şi am căzut de cuviinţă să facem un apel la firme, oameni cu bani, care să ne dea o mână de ajutor. Şi, spre bucuria mea, am reuşit să adunăm fondurile necesare pentru a organiza această frumoasă sărbătoare”, a declarat Mircea Guţă.

Sărbătoarea municipiului a căpătat, de la un an la altul, o amploare tot mai mare. La semnificaţia istorică a momentului aniversar – Calafatul fiind oraşul-simbol al Războiului de Independenţă de la 1877 – se adaugă şi faptul că, pe data de 9 mai, se sărbătoreşte şi Ziua Europei.

 

În cadrul evenimentului, astăzi, 7 mai, la Şcoala Generală nr. 2 “Constantin Gerota”, sunt premiaţi aşii Matematicii. În program a fost inclus Concursul Interjudeţean de Matematică, unde se vor întrece cei mai buni elevi de la această disciplină. Competiţia cifrelor era foarte aşteptată de cadrele didactice din Calafat, care au pregătit mai mulţi participanţi.

 

Astăzi de dimineaţă, începând cu ora 11.00, la Biserica cu hramul “Adormirea Maicii Domnului” din Calafat este programată o procesiune religioasă, în cadrul căreia vor fi aduse spre închinare părticele din Sfinte Moaşte. Credincioşii sunt aşteptaţi şi mâine, 8 mai, ora 10.30, pentru resfinţirea acestei biserici, la eveniment fiind aşteptat şi ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

 

Ca în fiecare an, calafetenii şi invitaţii lor sunt poftiţi la tradiţionala croazieră pe Dunăre, în zona Vidin. Bacul va trece până aproape de oraşul bulgăresc şi va ajunge inclusiv în zona podului aflat în construcţie. Plimbarea pe fluviu este una dintre atracţiile acestei sărbători şi este programată pentru această după-amiază.

 

Muzica e la loc de cinste. Pe scena amenajată în centrul municipiului cântă, în aceste zile, trupele “Iris” şi “Vank”, “Crush şi Alexandru Ungureanu”, dar şi “Connect-R”. Melomanii sunt aşteptaţi şi la un concert de muzică clasică, acesta putând fi audiat într-o atmosferă rafinată, la Muzeul de Artă din Calafat.

 

LAURA MOŢÎRLICHE şi RADU ILICEANU

 

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine ca se mai pot distra;cand vor ingheta de frig la iarna,vor avea amintiri placute.

Comments are closed.