Dezbatere organizată de sindicaliştii BNS la Craiova: Peste o sută de propuneri pentru modificarea Codului Muncii

0
358

Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, şi prof. dr. Alexandru Athanasiu, membru în Comitetul European de Drepturi Sociale din cadrul Consiliului Europei, au fost prezenţi, ieri, la Craiova pentru a promova una dintre cele mai importante iniţiative legislative elaborate în ultimul timp de o organizaţie sindicală. Este vorba de proiectul privind modificarea actualului Cod al Muncii.

Dumitru Costin şi prof. dr. Alexandru Athanasiu

Blocul Naţional Sindical a organizat, ieri, o dezbatere pe tema legislaţiei muncii la care au participat reprezentanţi ai sindicatelor din mai multe ramuri. Principalul subiect a fost proiectul de lege privind modificarea actualului Cod al Muncii, o iniţiativă legislativă echilibrată din punctul de vedere al drepturilor şi obligaţiilor ce revin angajatorilor, respectiv angajaţilor, şi, nu mai puţin important, o iniţiativă legislativă ce nu încalcă directive europene sau prevederi ale Cartei Sociale Europene, aşa cum se întâmplă acum.

Studiu pe piaţa muncii

În cadrul reuniunii a fost prezentat şi studiul „Piaţa muncii, între eficienţa economică şi echitate socială”, rezultatul a şase luni de analiză detaliată şi comparată, plasată în context naţional, european şi internaţional. Documentul  reprezintă una dintre cele mai complete şi obiective cercetări făcute în România în domeniul dreptului muncii. Studiul a fost elaborat în cadrul proiectului „Biroul pentru observarea pieţei muncii şi a calităţii locurilor de muncă”, implementat de BNS, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Dezbaterea a fost moderată de preşedintele BNS, Dumitru Costin, iar rezultatele studiului şi propunerile de modificare a Codului Muncii au fost prezentate de Alexandru Athanasiu, fost ministru al Muncii. „Această reuniune de la Craiova face parte dintr-o suită de evenimente regionale. Suntem gata cu proiectul de modificare a Codului Muncii. L-am lansat în urmă cu aproape trei luni la Bucureşti, după care am organizat o serie de dezbateri la nivel regional. Este o iniţiativă pe care dorim să o finalizăm printr-un demers civic. Vom publica această iniţiativă civică în Monitorul Oficial şi vom lansa în cursul acestei luni o campanie publică de susţinere a acestui proiect de lege prin strângerea, sperăm noi, a cât mai multe semnături”, a declarat Dumitru Costin, preşedintele Blocului Naţional Sindical. 

„Să mai decidem şi noi pentru noi”

Autorii acestui studiu, inclusiv ai propunerii legislative, sunt prof. dr. Alexandru Athanasiu, expert în materie de drept al muncii şi membru în Comitetul European de Drepturi Sociale din cadrul Consiliul Europei, şi Oana Cazan.

Documentul a fost făcut public în data de 30 martie a.c., în cadrul unei dezbateri la care au participat circa 100 de persoane, inclusiv deputaţi şi senatori, reprezentanţi ai Executivului, ai puterii judecătoreşti, dar şi reprezentanţi ai partenerilor sociali – sindicate, patronate, reprezentanţi ai societăţii civile. „A fost o perioadă în care România a fost anesteziată, a fost manipulată cu multe minciuni. A venit vremea să ne vertebrăm. Nu ca fiinţe individuale, ci ca şi cetăţeni. Să ne ştim drepturile şi să ne asumăm responsabilităţile. Această iniţiativă vine ca metodologie în acest spirit. Adică să mai decidem şi noi pentru noi. Noi credem că acest proiect va fi o reuşită”, a precizat prof. dr. Alexandru Athanasiu.

Cinci dintre schimbările preconizate de proiectul de modificare a Codului Muncii

–         Instituirea pentru angajator a obligaţiei de a informa salariatul asupra modalităţilor de verificare a aptitudinilor profesionale şi personale, precum şi asupra obiectivelor de performanţă individuală

–         Instituirea, în sarcina angajatorului, a obligaţiei de a comunica în scris salariatului propunerile  de modificare a contractului individual de muncă

–         Reglementarea clauzei de obiectiv de performanţă

–         Stabilirea unei durate mai reduse a perioadei de probă în cazul muncitorilor necalificaţi

–         Mărirea perioadei maxime pentru care se pot încheia contractele pe durată determinată, de la 3 ani la 5 ani.