Prelevare de organe la Spitalul Judeţean din Craiova – Un copil aflat în moarte cerebrală salvează trei vieţi

0
330

Părinţii unui copil în vârstă de 12 ani, aflat în moarte cerebrală, au fost de acord să dea o şansă la viaţă unor pacienţi care aveau nevoie urgentă de transplant. Prelevarea de organe a avut loc la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova, fiind efectuată de specialişti de la Institutul Clinic Fundeni, dar şi medici din cadrul celei mai mari unităţi sanitare din Oltenia. 

O echipă de medici de la Institutul Clinic Fundeni din Bucureşti s-a deplasat la Craiova, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a efectua o operaţie de prelevare de organe. Donatorul este un copil în vârstă de 12 ani, aflat în moarte cerebrală după ce a fost lovit de o maşină. Accidentul rutier s-a produs joia trecută în localitatea Poiana Mare. Copilul a ajuns în stare foarte gravă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova, medicii precizând, încă din acel moment, că sunt rezervaţi în privinţa şanselor de supravieţuire ale pacientului, acesta fiind internat în Clinica de Terapie Intensivă, în comă de gradul III.

A patra acţiune de prelevare de organe din acest an

În cele din urmă, familia copilului şi-a dat acceptul pentru prelevarea de organe, un gest care va salva trei vieţi. Astfel, echipa de specialişti formată din patru medici şi trei de la Institutul Fundeni a prelevat rinichii şi ficatul, în timp ce corneea a fost prelevată de oftalmologi de la Spitalul Judeţean din Craiova, urmând să ajungă la Spitalul Militar Central. Organele au fost transportate cu ambulanţa la Bucureşti. „La Spitalul Judeţean din Craiova a avut loc cea de-a patra acţiune de prelevare de organe din acest an. Părinţii unui copil în vârstă de 12 ani, aflat în moarte cerebrală, au găsit puterea să-şi dea acordul pentru prelevarea de organe, iar gestul lor va salva vieţi. Tocmai de aceea, întreg personalul medical este profund recunoscător”, a declarat dr. Anca Maloş, medic primar ATI şi coordonator de transplant în cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.