Rezultatele de la bac impun măsuri speciale în educaţie – Şcolile cu procent mic de promovare ar putea fi închise

0
883

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat, ieri, că va analiza rezultatele la bacalaureat, dar şi admiterea în licee, unde mii de copii intră în clasa a IX-a cu medii cuprinse între 3 şi 4,99, apoi vor fi luate măsurile ce se impun, nefiind exclusă închiderea unor şcoli cu rezultate foarte slabe.

Potrivit ministrului, ar putea fi închise unităţile de învăţământ care şi anul trecut au avut rezultate slabe la examene. „Nu excludem ideea închiderii unor şcoli care şi anul trecut au avut rezultate slabe la bacalaureat şi care nu au luat nicio măsură pentru ameliorarea situaţiei. Dar nu vom face nimic decât după o analiză atentă. Stăm blând şi judecăm drept”, a declarat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Analiza trebuie să fie una realistă, luând în calcul foarte mulţi factori, a precizat Andronescu.

În Dolj, la trei licee au fost zero promovaţi

Închiderea instituţiilor de învăţământ cu rezultate slabe ar însemna desfiinţarea a cel puţin zece unităţi în Dolj. Potrivit datelor de la prima sesiune de bacalaureat, la trei licee nici un candidat nu a reuşit să obţină notă de promovare: Grupul Şcolar Agricol Malu Mare, Grupul Şcolar Cârcea şi Centrul Şcolar „Beethoven” din Craiova. La alte  unităţi de învăţământ au promovat doar doi-trei, maximum patru elevi. Pe această listă se află Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară – cu 103 înscrişi şi 3 elevi promovaţi, Grupul Şcolar „George Bibescu” – 118 înscrişi şi 4 elevi promovaţi, Grupul Şcolar Transporturi Auto din Craiova – cu 101 înscrişi şi 2 elevi promovaţi,  Liceul UCECOM „Spiru Haret” – cu 4 promovaţi din 126 de înscrişi,  Grupul Şcolar Industrial Transporturi Căi Ferate Craiova – cu 324 de înscrişi şi doar 7 elevi care au promovat. În judeţ, procent mic de promovare a fost înregistrat la Grupul Şcolar „Ştefan Anghel” Băileşti – din 98 de elevi au fost declaraţi „reuşiţi” doar doi elevi, şi  Liceul Teoretic Amărăştii de Jos cu 6 promovaţi din 80 de înscrişi.

Notele sunt sub aşteptările profesorilor

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a mai declarat că rezultatele de la bacalaureat – 43,04% procent de promovare a sesiunii – sunt sub aşteptările celor din sistemul de învăţământ, încurajându-i însă pe elevii care nu au trecut examenul să renunţe la vacanţă şi să meargă la cursurile remediale.

Deşi sunt cele mai slabe rezultate din ultimele două decenii, Andronescu a refuzat să le califice, precizând că are „proprietatea cuvintelor” şi că se gândeşte la elevi şi părinţi.„Nu sunt rezultate care să mulţumească pe cineva din sistem, dar nu vreau să-i descurajăm pe copii şi pe părinţi”, a spus Ecaterina Andronescu.

Subiectele din august nu vor fi mai uşoare

Întrebată dacă se vor modifica subiectele pentru luna august, în sensul de a fi mai puţin dificile, ministrul Educaţiei a spus că „nu ar fi corect să fie o altă abordare a subiectelor”. „Nu ar fi corect faţă de cei care au promovat acum”, a susţinut Andronescu. Prin urmare, elevii trebuie să ia ca etalon de pregătire subiecte cu nivel mediu de dificultate. Schimbări se anunţă doar pentru anul viitor, în Senat fiind pregătită o formulă de bacalaureat diferenţiat.