Tot mai multe voci cer sancţionarea României pe plan european, iar luna asta vine raportul MCV

1
402

Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso (foto), declanşarea procedurii de infringement împotriva României şi suspendarea votului său în Consiliul European în urma subminării statului de drept şi democraţiei. „Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situaţia politică actuală din România. Ultimele evoluţii indică faptul că România se îndreaptă spre o „democraţie ghidată”. În ultimele săptămâni, structurile politice au fost alterate cu o viteză rapidă. Statul de drept a fost subminat, independenţa sistemului judiciar a fost pusă sub semnul întrebării, iar structurile alese democratic au fost suspendate”, afirmă deputatul CDU Krichbaum, într-o scrisoare adresată lui Barroso pe 4 iulie, obţinută de Mediafax. El consideră că situaţia din România, de asalt la adresa democraţiei în sine, depăşeşte evenimentele care au fost criticate pe drept în Ungaria în acest an, fiind necesare acţiuni la nivel european mai dure decât cele care au vizat Budapesta. „Prin urmare, cer Comisiei Europene, pe care o conduceţi, să ia în considerare atât declanşarea procedurii prevăzute de Tratatul UE la Articolul 7 (alineatul 3), precum şi a procedurii de infringement, potrivit articolului 258 din Tratatul de Funcţionare a UE. Pe durata acestor proceduri, ar trebui instituită o suspendare a dreptului de vot al României”, a cerut deputatul german. Totodată, acesta consideră că evoluţii alarmante din România ar trebui reflectate şi în următorul raport MCV, care urmează să fie publicat în a doua jumătate a lunii în curs. Şi chiar se va întâmpla acest lucru, după cum a declarat, miercuri seară, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray. „Sigur, noi urmărim evenimentele politice recente din România cu mare atenţie, deşi evoluţiile sunt foarte rapide. Noi ne-am exprimat îngrijorarea cu privire la unele acţiuni care au legătură cu statul de drept şi independenţa sistemului judiciar. Statul de drept şi independenţa deciziilor judiciare sunt parte a MCV şi ne vom asigura că raportul va acoperi aceste probleme”, a declarat Gray. Întrebat dacă în raport ar putea fi incluse şi referiri la procedura de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Gray a arătat că nu poate să comenteze această ipoteză, însă în raportul MCV vor fi cuprinse elemente referitoare la independenţa Curţii Constituţionale a României.

În încercarea de a calma spiritele, premierul Victor Ponta a dat asigurări, ieri, că „dincolo de acest conflict politic, România va rămîne o ţară stabilă, în care statul de drept şi standardele internaţionale vor fi respectate”. Mai mult, acesta şi-a asumat, public, răspunderea că „Guvernul României va lua toate măsurile necesare, în continuare, pentru respectarea cu stricteţe a obligaţiilor care revin României în acordurile cu FMI, CE şi BM. (…) Guvernul va lua, în continuare, toate măsurile care sunt necesare pentru îndeplinirea obligaţiilor în baza MCV instituit de Comisia Europeană, pentru a garanta o justiţie eficientă, la standarde europene. Indiferent de decizia de azi (n.r. – ieri) a Parlamentului, Guvernul va asigura, în perioada viitoare, stabilitatea totală şi absolută atât a CCR, instanţelor, Parchetului, DNA, serviciilor de informaţii, ANI, care nu trebuie să fie în nici un fel afectate de o bătălie politică constituţională. Guvernul României va asigura stabilitatea şi independenţa, nu va agrea schimbarea persoanelor care conduc aceste instituţii. Nu vom sprijini niciodată măsuri care să afecteze independenţa Parchetului General, DNA şi altor instanţe judecătoreşti. Guvernul va respecta în continuare toate deciziile CCR”. Ponta a anunţat că săptămâna viitoare va pleca la Bruxelles, pentru a discuta despre situaţia din România cu preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, şi cu alţi oficiali ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European.

În acelaşi timp, europarlamentarii USL Norica Nicolai şi Cătălin Ivan au acuzat-o ieri, într-o conferinţă de presă, pe europarlamentarul PDL Monica Macovei, că afectează interesele României prin „minciunile” pe care le vehiculează la nivelul instituţiilor europene şi au cerut demisia acesteia din Parlamentul European.

1 COMENTARIU

  1. Astept de la activistii/simpatizantii P.D.-L. cu toti slugarnici de tipul:”Da sefu’, cata dreptate aveti” asa cum declara Radu Berceanu, sa-mi explice promovarea valorilor de tipul EBA (proasta satului) sau de nerespectarea, de catre cocalarul ajuns presedinte prin frauda si delatiune, a acordurilor pentru invatamant, munca sau sanatate. De faptul ca incepand cu 2009 Guvernul Romaniei a functionat prin comisii prezidentiale care au impus politicile publice. De triplarea nr. de securisti si a bugetelor serviciilor speciale in perioada de austeritate maxima, s.a.m.d.
    CHIAR DACA UN MILION DE PERSOANE (debile mintal) MAI CRED INTR-O PROSTIE, NUMITA TRAIAN BASESCU, TOT PROSTIE RAMANE. CAND BASESCU VORBESTE DESPRE NORMALITATE SI MORALITATE IN POLITICA SAU JUSTITIE, NOCIODATA NU SE REFERA LA EL SAU EBA SAU P.D.-L.
    P.S. Nu dialoghez cu pupatorii de dos al celui care declara ca: “Demisionez în 5 minute (2007)” sau “va cere după alegeri (2009) desecretizarea dosarului Hayssam”.

Comments are closed.