Apa de irigat şi precipitaţiile, scumpe la vedere

0
335

Prea puţine areale agricole din Dolj beneficiează de irigaţii. În campania 2012, până în prezent, cele mai multe udări s-au făcut la culturile aparţinând Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă din judeţ, tarifele la punctele de livrare şi lipsa subvenţiilor pentru irigaţii spunându-şi cuvântul. Pe de altă parte, şi din punct de vedere meteorologic, precipitaţiile sunt scumpe la vedere, în culturile neirigate resimţindu-se seceta pedologică.

Meteorologii prognozează că în următorul interval de timp va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal la nivelul întregii ţări şi chiar caniculară, îndeosebi în zona Olteniei, cu o temperatură medie diurnă a aerului cuprinsă între 18 şi 31 grade Celsius, cu valori mai ridicate cu 1 – 9 grade, comparativ cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor agricole. Astfel, temperatura maximă a aerului va oscila între 24 şi 37 grade în aproape toate zonele de cultură, în timp ce temperatura minimă a aerului se va încadra între 12 şi 23 grade, la scara întregii ţări.

Deficit de apă în sol

“Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori satisfăcătoare şi apropiate de optim, în cea mai mare parte a teritoriului. Fenomenul de secetă pedologică moderată şi puternică se va semnala pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, sudul, estul şi vestul ţării”, arată specialiştii din cadrul Adminitraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM). În cultura neirigată de porumb, aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-50 cm se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. În Oltenia se va menţine deficitul de umiditate în sol, seceta pedologică fiind moderată şi puternică, mai spun meteorologii.

Doljenii irigă porumbul

În Dolj, de la începutul primăverii, în cadrul filialei judeţene a Administraţiei Naţionale de Îmbunătătţiri Funciare (ANIF), a fost contractată pentru irigaţii multianuale şi sezoniere, suprafaţa de 8.264 de ha, din care 7.150 ha aparţinând OUAI-urilor. Conform ANIF, volumul de apă contractat s-a ridicat la circa 10 milioane mc de apă, din care 8.442.000 mc de apă pentru OUAI-uri, cu o normă de irigaţii de 1.119,4 mc/ha, respectiv 1,180,8 mc/ha.

Până la 18 iunie a.c., în Dolj au fost aplicate udări pentru culturile de grâu şi porumb boabe. Astfel, au fost irigate 290 ha de grâu la nivel de OUAI, respectiv 2.155 ha de porumb boabe şi alte 2.430 ha porumb. La capitolul “alte culturi” sunt înregistrate udări pe o suprafaţă totală de 5.534 ha, din care 4.705 ha aparţinând Organizaţiilor Utilizatorilor de Apă din judeţ.

Interesant este că, potrivit “Situaţiei funcţionării sistemelor de irigaţii la 18 iunie” a.c., făcută publică de ANIF, în Dolj nicio staţie de pompare sub presiune nu este pusă în funcţiune.

Cerealele se coc mai repede

În lipsa irigaţiilor şi a condiţiilor agrometeorologice, specialiştii susţin că ritmurile vegetative ale culturilor de câmp şi pomi-viticole vor fi normale şi chiar intensificate, ca urmare a regimului termic din aer şi sol mai ridicat decât în mod obişnuit, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. De asemenea, în zilele cele mai calde, temperaturile maxime ridicate din aer, situate peste pragurile biologice critice de rezistenţă (30 – 32 grade) ale plantelor vor determina o accelerare a proceselor de acumulare a substanţei uscate în bob şi de maturare la cerealierele de toamnă.