Sindicaliştii din Educaţie contestă plafonarea salariilor la CEDO

0
361

Liderii FSLI Dolj au anunţat, ieri, că nu vor accepta plafonarea salariilor cadrelor didactice şi vor continua acţiunile în instanţă pentru reîncadrarea personalului conform Legii 330/2010, folosindu-se de sentinţa Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie, care a aprobat creşterea salariilor cu 33%. Totodată, sindicatele aşteaptă şi verdictul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) şi preconizează noi mişcări de stradă după Paşti.

Sindicatele critică aprig asumarea Legii privind salarizarea cadrelor didactice, care împiedică punerea în aplicare a hotărârilor de majorare a salariilor cu 33%, şi o consideră discriminatorie în condiţiile în care anul trecut a fost adoptată Legea salarizării unice.

„Este un semnal că putem face orice şi ei, la rândul lor, pot face orice, mai puţin să respectăm legile ţării şi Constituţia României. Aşa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în cei 20 de ani. În plus, prin asumarea Codului Social de către Guvern sunt încălcate şi drepturile de negociere. Practic, ne îndreptăm către dictatură, pentru că Parlamentul este adus la tăcere”, a precizat Constantin Rada, preşedintele FSLI Dolj.

4.000 profesori afiliaţi la FSLI Dolj au sentinţe definitive şi irevocabile

În prezent, în Dolj sunt 4.000 de cadre didactice, afiliate la organizaţia sindicală FSLI, care au hotărâri definitive şi irevocabile, iar liderii preconizează că în aceste condiţii este posibil să se intre în grevă generală. „Vom apela în continuare la instanţele de judecată pentru a ne primi banii, dar greva generală pare că este singura soluţie prin care vom mai putea rezolva ceva. Pe cale legală se pare că nu mai reuşim deocamdată”, a mai adăugat Rada.

Sindicatele spun că dacă situaţia va continua este posibil ca Învăţământul să ajungă să se confrunte cu o criză de personal. „Deja multe unităţi de învăţământ nu mai au personal auxiliar suficient, pentru că a plecat în străinătate şi în curând este posibil ca acelaşi lucru să se întâmple şi în cazul cadrelor didactice. În prezent, din sistem au plecat mai mult de 100 de dascăli”, a precizat liderul FSLI Dolj.