ISJ Dolj a început curăţenia de primăvară – Numai directorii pedelişti sunt detaşaţi “în interesul învăţământului

0
384

Într-o videoconferinţă cu prefecţii din toată ţara din luna martie a acestui an, premierul Emil Boc le-a cerut reprezentanţilor Guvernului în teritoriu să aibă în vedere intrarea în vigoare a noii Legi a Educaţiei şi a Ordinului de ministru, documente a căror aplicare va conduce la depolitizarea conducerii şcolilor. „Directorii de şcoli şi directorii adjuncţi au anumite incompatibilităţi în raport cu ceea ce înseamnă activitatea politică. În acest sens a fost emis Ordinul ministrului Educaţiei, publicat în Monitorul Oficial, şi curg 15 zile, termen în care cei care se află într-o asemenea situaţie trebuie să opteze. Este un prim element de reformă, extrem de important pentru ceea ce înseamnă depolitizarea conducerii şcolilor”, a spus Emil Boc. La ISJ Dolj, depolitizarea la nivelul de conducere a şcolilor a fost înţeleasă „pe invers” şi a început cu alegerea în funcţia de preşedintă a Organizaţiei de Femei a PD-L Dolj a Mihaelei Moţăţeanu, inspector general al învăţământului doljean. Un exemplu de urmat la nivelul fiecărei instituţie de învăţământ…

Directorii de şcoli din Dolj fără carnet de partid portocaliu rămaşi în funcţie pot fi număraţi pe degetele de la o mână. Singurul lucru care a împiedicat-o pe Mihaela Moţăţeanu şi pe adjuncţii ei să îi schimbe pe “duşmanii de clasă” rămaşi în posturi a fost faptul că au fost numiţi în urma unui concurs. Şi atunci nu s-au mai complicat. Este adevărat că au avut nevoie de ceva răbdare până la expirarea mandatului acestora, dar a meritat. Directorii care nu au cotizat la PD-L dispar unul câte unul, pentru că un alt criteriu pentru numirea unora în funcţii nu există.

Au mai “executat” un director

Pentru cei de la ISJ Dolj nu au nici o importanţă aptitudinile manageriale. De altfel, ei nu au nici un cuvânt de spus, pentru că partidul dictează, iar Mihaela Moţăţeanu şi Alexandru Gâdăr execută. Iar Nelu Iovan este unul dintre ultimii directorii “executaţi” de ISJ Dolj. Nelu Iovan a ajuns director la şcoala din Carpen acum patru ani, în urma unui concurs. Adică, nu a avut recomandare de bună purtare de la nici un partid politic. S-a înţeles bine cu cei din administraţia publică locală, indiferent de culoarea politică a primarului şi a Consiliului Local Carpen. Rezultatele muncii lui manageriale se văd în investiţiile care au avut loc în şcolile din comuna Carpen în cei patru ani de mandat, care au fost reabilitate, modernizate şi cu centrale termice montate. Primăria Carpen a scos la licitaţie un proiect pe Mediu pentru montarea de panouri solare, în valoare de 12 miliarde lei vechi, de care va beneficia Primăria, Căminul Cultural din Cleanov, dar şi cele trei şcoli din comună. Lucrările vor începe în această lună. În principiu, toate investiţiile din ultimii patru ani la şcolile din comuna Carpen sunt legate şi de numele lui Nelu Iovan.

„Singurul criteriu al ISJ Dolj de numire în funcţii a directorilor este cel politic”

Ghinionul directorului Nelu Iovan a fost expirarea mandatului în această lună. Şi cum nu a avut carnet de partid portocaliu, nu a primit detaşare pentru a rămâne în fruntea instituţiei de învăţământ din Carpen. „Din păcate, la nivelul conducerii şcolilor nu există o continuitate. Singurul criteriu al ISJ Dolj de numire în funcţii a directorilor este cel politic. Colaborarea Primăriei Carpen cu fostul manager Nelu Iovan a fost una în interesul elevilor din localitate şi rezultatele sunt vizibile”, a declarat Ştefan Vasilcă primarul comunei Carpen.

„Eu am conştiinţa împăcat că mi-am făcut treaba”

Schimbarea din funcţie a lui Nelu Iovan a fost hotărâtă într-o întrunire a Consiliului de Administraţie al ISJ Dolj. În locul lui a primit delegaţie cineva cu recomandări de bună purtare din Craiova. O astfel de acţiune se numeşte „detaşare în interesul învăţământului până la organizarea concursului pe funcţie, dar nu mai târziu de sfârşitul anului şcolar în curs”. Nelu Iovan nu a beneficiat de delegaţie din partea ISJ Dolj. Poate pentru că realizările din cei patru ani de mandat, amintite mai sus, au demonstrat că nu a lucrat „în interesul învăţământului”. „A fost o hotărâre a Consiliului de Administraţie al ISJ Dolj. Eu am conştiinţa împăcat că mi-am făcut treaba în cei patru ani de mandat. Cine ajunge în comuna Carpen îşi poate da uşor seama de proiectele desfăşurate de mine în colaborarea cu Primăria, cu care am avut o colaborare excepţională”, a declarat Nelu Iovan. Oare cei din fruntea ISJ Dolj au conştiinţa împăcată? Sau, mai bine zis, au aşa ceva?