Soluţia tinerilor din România la ieşirea din criză: antreprenoriatul

0
416

Tinerii interesaţi de iniţierea unei afaceri se vor putea pregăti profesional, începând cu 2012, în şase centre de formare în business, ca urmare a proiectului Fii tânăr antreprenor pentru viitor!, demarat în vederea dezvoltării spiritului întreprinzător, a creşterii competitivităţii şi a generării unui număr crescut de afaceri.

Asociaţia Română a Tinerilor cu Iniţiativă (ARTI), în parteneriat cu „Pro Vobis” – Centrul Naţional de Resurse pentru Voluntariat şi Siveco România, a organizat, în perioada 31 martie – 15 aprilie, şase conferinţe regionale la Craiova, Timişoara, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa şi Iaşi, pentru a promova cultura de business. Acţiunile s-au desfăşurat în contextul demarării proiectului strategic „Dezvoltarea inovaţiei, creativităţii, responsabilităţii şi sustenabilităţii antreprenoriatului strategic românesc”, ID 63270, sub sloganul „Fii tânăr antreprenor pentru viitor!”. Potrivit organizatorilor, prin aceste evenimente se doreşte înscrierea antreprenoriatului strategic, ca formă de implicare a tinerilor în schimbarea socială, pe agenda publică. Astfel, cele şase oraşe care au găzduit conferinţele regionale vor deveni, din februarie 2012, centre de formare pentru tinerii interesaţi de iniţierea unei afaceri, în cadrul cărora vor fi organizate cursuri de pregătire profesională gratuite. Din acest punct de vedere, dezbaterile au avut rolul de a oferi o perspectivă reală asupra gradului de interes şi de pregătire a tinerilor, în raport cu oportunităţile existente pe plan local.

Teoria, îmbinată cu practica

Evenimentele au fost structurate pe patru teme centrale, susţinute cu exemple relevante atât din sfera antreprenoriatului strategic, cât şi a celui social, cu accent pe avantajele competitive ale tinerilor oameni de afaceri. Alături de tineri antreprenori şi aspiranţi la acest statut, la dezbateri au participat activ şi reprezentanţi ai administraţiilor locale şi centrale – primării, prefecturi, consilii locale şi judeţene; ai Parlamentului României, Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului – prin direcţiile judeţene pentru sport şi tineret, precum şi prin inspectoratele şcolare judeţene; ai agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă; camerelor de comerţ şi industrie; oficiilor teritoriale pentru întreprinderi mici şi mijlocii şi cooperaţie; asociaţiilor studenţeşti şi ai ONG-urilor locale, active în domeniul tineretului.

Conferinţă Craiova

Ideile de afaceri, soluţii pentru comunitate

Ca o concluzie generală a evenimentelor recent încheiate, „profesia” de antreprenor a fost identificată de tinerii prezenţi la conferinţe drept o soluţie viabilă la ieşirea din actualul impas economic. Întocmai precum o idee de afacere trebuie să apară ca soluţie la o nevoie a comunităţii, ideea de a fi antreprenor a reieşit în mod recurent ca soluţie la nevoia de creştere economică, resimţită în fiecare dintre cele şase regiuni vizate. Însă antreprenorii prezenţi la eveniment au apreciat că este nevoie de mult mai mult pentru ca un specialist să fie şi un bun manager. „Un specialist în domeniul său de activitate nu este automat şi un bun manager. Pentru a conduce o afacere, pregătirea profesională trebuie dublată de competenţe manageriale”, a opinat dr. Alexandru Drăguţ, un tânăr antreprenor din Craiova.

Consiliere şi informare pentru grupul-ţintă

În cadrul proiectului au loc 17 cursuri de formare şi lucrul cu trei simulatoare de business, constând în lecţii interactive dedicate dobândirii de noi competenţe, cu scopul de a garanta o eficienţă organizaţională mai mare şi corelarea cu cerinţele pieţei. Grupul-ţintă îşi perfecţionează cunoştinţele în domeniul tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor (TIC). De asemenea, prin intermediul celor şase centre regionale, care vor fi înfiinţate în cadrul proiectului, persoanelor care vor dori să-şi creeze propria lor afacere le este oferită consiliere business. Totodată acestea vor fi informate cu privire la mediul de afaceri, oportunităţile existente, elaborarea unui plan de afaceri şi legislaţia relevantă în vederea unei mai bune organizări a muncii şi creşterea cotei de piaţă, prin intermediul a 15 workshop-uri din domeniul antreprenorial.