Cine nu se ploconeşte la Elena Udrea nu primeşte! – Pedeliştii „jură” că nu dau fonduri pe culoare politică

0
364

Elena Udrea

Pedeliştii, în frunte cu Emil Boc, au sărit în apărarea Elenei Udrea, declarând că Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) nu are nici o conotaţie politică, ci doar cea a performanţei, toate judeţele urmând să beneficieze de finanţări prin acest program al MDRT. Cât vor ţine cont de performanţă şi nu de culoarea politică cei de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului rămâne de văzut, cert este faptul că de doi ani, de când sunt la guvernare, pedeliştii au acordat fonduri exclusiv primăriilor pedeliste şi în acest sens avem dovada comunei Măceşu de Jos, care luni, 14 martie 2011, primea prin Hotărârea de Guvern nr. 192/2011 11 miliarde pentru „Alimentarea cu apă în sistem centralizat a comunei Măceşu de Jos”, iar la data de 18 martie a.c. Guvernul României emitea Rectificarea nr. 192 la HG nr. 192/14.03.2011 prin care anunţa că banii sunt pentru comuna Măceşu de Sus, unde primar era un pedelist.

O altă dovadă că PNDI nu are nici o conotaţie politică o demonstrează faptul că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a lansat licitaţia deschisă pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de modernizare şi reabilitare pentru 149,676 km drum judeţean şi 188,095 km drum de interes local din două judeţe. Este doar o coincidenţă că primele pe lista Programului Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii sunt Suceava, unde preşedintele Consiliului Judeţean este pedelistul Gheorghe Flutur, şi Botoşani. Costurile maxime estimate sunt de 569.060.483,87 lei fără TVA pentru cele două judeţe: Botoşani – 208.604.032,26 lei şi Suceava – 360.456.451,61 lei. Din 4 miliarde de euro, 135 de mil. euro se vor duce către pedelişti. Ofertele depuse vor fi deschise în data de 30 iunie 2011, iar constructorii care vor fi desemnaţi câştigătorii vor începe lucrările din fonduri proprii sau din împrumuturi bancare garantate de stat. MDRT va începe să achite contravaloarea acestor lucrări pe măsură ce sunt finalizate abia în 2013. Adică viitorul ministrul al Dezvoltării va plăti facturile trimise de constructori la lucrările Elenei Udrea.

Emil Boc si Elena Udrea

Orice sumă investită în infrastructura şi dezvoltarea comunelor doljene este binevenită

Societăţile care îşi doresc să participe la licitaţiile organizate de Elena Udrea trebuie să aibă cifra de afaceri medie globală pe ultimii trei ani (2008, 2009, 2010) de cel puţin 500.000.000,00 lei fără TVA. Durata contractului de achiziţie publică include durata prevăzută pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor solicitate (3 ani) şi perioada de rambursare a creditului (maximum 7 ani), dar nu mai târziu de 2020. Durata de garanţie a lucrărilor este de 2 ani de la semnarea recepţiei la terminarea lucrărilor. În judeţul Dolj sunt câteva primării care au trecut de comisia tehnică cu proiectele depuse la MDRT, iar majoritatea sunt pedeliste. Chiar şi aşa, orice sumă investită în infrastructura şi dezvoltarea comunelor doljene este binevenită. Dar când se va trage linie se va vedea că în Dolj vor fi mai puţine primării care vor primi fonduri de la ministerul Elenei Udrea în comparaţie cu alte judeţe portocalii.

Standardul de cost nu include lucrările de artă şi se referă doar la carosabil

Primăriile care vor primi fonduri pe PNDI trebuie să ştie că standardul de cost nu include lucrările de artă şi că acesta se referă doar la carosabil. Va fi treaba primarilor să se descurce cu celelalte categorii de lucrări, podeţe poduri, semnalizări, ziduri de sprijin. Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului i-a cerut Consiliului Judeţean Dolj să-şi adapteze proiectele la standardele de cost aprobate anul trecut, tocmai pentru că drumurile erau prevăzute cu toate lucrările necesare unui drum. 20 de pachetele de lucrări pentru toate judeţele includ cei aproximativ 10.000 km de drumuri judeţene şi locale care vor fi reabilitaţi şi tot prin PNDI vor fi finanţate lucrări de alimentări cu apă, canalizare, staţii de epurare şi proiecte din PNDR prin măsura 3.2.2. Care au fost declarate eligibile, dar nu au mai obţinut finanţare. Primarii vor mai sta câteva luni cu frunţile plecate în faţa Elenei Udrea pentru a primi fonduri, dacă vor să mai câştige încă un mandat, pentru că umilinţa este unul dintre principiile implementate de acest guvern.