„O noapte furtunoasă”, din scena craioveană la „festCO” Bucureşti

0
300

Spectacolul craiovean „O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, regizat de Mircea Cornişteanu şi în scenografia Liei Dogaru, este prezentat astă-seară, de la ora 19.00, în cadrul celei de-a X-a ediţii a „festCO” – Festivalul Comediei Româneşti, organizat în perioada 9-17 iunie, de Teatrul de Comedie, cu sprijinul Primăriei municipiului Bucureşti şi al Ministerului Culturii. Reprezentaţia face parte din competiţia festivalului, concurând alături de  spectacole în regia lui Silviu Purcărete, Alexandru Dabija, Vlad Massaci şi Dorina Chiriac.

Înfiinţat în 2003, la iniţiativa directorului Teatrului de Comedie, actorul George Mihăiţă, „festCO” are ca scop promovarea dramaturgiei româneşti şi a celor mai bune spectacole ce au la bază texte de comedie românească.  Cele nouă ediţii desfăşurate până acum au reunit trupe de teatru din ţară şi din străinătate, atât teatre de stat, cât şi companii independente.

Din 2006 festivalul a devenit competitiv, fiind acordate premii celor mai bune spectacole şi celor mai buni artişti la finalul fiecărei ediţii în cadrul Galei Comediei Româneşti. În acelaşi an s-a înfiinţat Concursul de Comedie Românească, ce a reuşit, la fiecare ediţie, să descopere noi talente în dramaturgia contemporană. Odată cu ediţia din 2007, „festCO” are şi o secţiune internaţională în cadrul căreia sunt prezentate spectacole pe texte semnate de dramaturgi români. Au participat deja producţii din Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Grecia, Republica Moldova şi Serbia. Din 2008 „festCO” a cucerit Centrul Istoric al Capitalei cu o secţiune off ce se desfăşoară pe străzile din jurul Teatrului de Comedie şi în multe alte spaţii neconvenţionale.

Spectacolul craiovean „O noapte furtunoasă” – care a avut premiera la 15 noiembrie 2011 şi din distribuţia căruia fac parte Ion Colan (Jupân Dumitrache), Cerasela Iosifescu (Veta), Valentin Mihali (Nae Ipingescu), George Albert Costea (Rică Venturiano), Cătălin Baicuş (Chiriac), Raluca Păun (Ziţa) şi Dragoş Măceşanu (Spiridon) – este înscris în competiţia festivalului şi se joacă astăzi, 16 iunie, de la ora 19.00, pe scena mare a Teatrului de Comedie.

 

«A fost surpriza mare să întâlnim în spectacolul craiovean în primul rând un gust sănătos pentru comedie (am râs cum rar ni se mai întâmplă), manifestat printr-o minuţioasă elaborare artistică ce a avut în vedere ritmul, gagurile, caracterele. Nu s-a sărit calul şi s-a păstrat măsura lucrurilor, cum se ştie atât de greu de obţinut în privinţa umorului, mai ales când e vorba de Caragiale. „Simt enorm şi văd monstruos”, sintagma care e chemată să justifice atacuri groteşti asupra dramaturgului, a fost acum înţeleasă ca o naturală dorinţă de catharsis prin satiră. Un semn de adâncime a gândirii artistice la un creator care are o experienţă respectabilă în materie de Caragiale. Şi l-am numit pe regizorul Mircea Cornişteanu». (Doina Papp, „Eroi au fost, eroi sunt încă”, Bucureştiul Cultural, nr. 111, 2012)