Secretarul general al PES, Philippe Cordery: „Traian Băsescu şi Emil Boc subminează conceptul de democraţie”

0
347

A 10-a ediţie a Congresului ECOSY (European Community Organisation of Socialist Youth) a avut loc la Bucureşti. Evenimentul a avut TSD drept co-organizator şi a beneficiat de sprijinul şi colaborarea PSD. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a luat parte la deschiderea Congresului ECOSY, iar Adrian Năstase, europarlamentarul PSD Corina Creţu, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, şi senatorul Dan Şova au transmis mesaje tinerilor social-democraţi. Organizaţia Tinerilor Social Democraţi dolj a fost reprezentată la Congres de preşedintele Florentin Tudor şi de secretarul Cosmin Vasile.

Philippe Cordery

Fondată la Haga în anul 1992, ECOSY reuneşte tineri socialişti şi social-democraţi din Uniunea Europeană, Europa Centrală şi de Est, precum şi din ţările mediteraneene, şi reprezintă organizaţia de tineret a Partidului Socialiştilor Europeni. Începând din 2005, TSD face parte din cele 42 de organizaţii de tineret cu drepturi depline din cadrul ECOSY. Congresul ECOSY are loc o dată la 2 ani şi reprezintă forul suprem pentru alegerea structurilor de conducere, adoptarea documentelor de poziţie şi modificarea statutului. „În cadrul ediţiei găzduite la Bucureşti au avut loc dezbateri şi seminarii pe diverse teme: migraţie, integrare, egalitate de gen, studenţi, situaţia din Orientul Mijlociu, cât şi Forumul Progresist Global al tinerilor. Noul preşedinte ales al ECOSY este Kaisa Penny din Finlanda, până acum lider al organizaţiei fiind Petroula Nteledimou din Grecia. În ceea ce priveşte TSD, la Congresul ECOSY preşedintele tinerilor social-democraţi, Nicolae Bănicioiu, a fost desemnat reprezentant al organizaţiei în relaţiile cu China şi cu ţările din Asia, vicepreşedintele TSD Silvia Mihalcea a obţinut funcţia de vicepreşedinte al ECOSY, iar liderul filialei TSD Cluj, Gabriel Oniga, pe cea de membru al Biroului ECOSY”, a declarat Florentin Tudor, preşedintele TSD Dolj.

Silvia Mihalcea, vicepreşedinte al ECOSY

Iniţial, Nicolae Bănicioiu a fost nominalizat pentru postul de vicepreşedinte al ECOSY, însă conceptul „gender-balance” (egalitatea între femei şi bărbaţi – n.r.) care se aplică în cadrul organizaţiei a făcut ca TSD să propună o tânără social-democrată. «Trendul la acest congres şi în mişcarea de tineret a socialiştilor din Europa este acela de a avea aşa numitul concept „gender-balance”, adică un număr egal de bărbaţi şi de fete, iar noi fiind printre ultimele organizaţii aderate la ECOSY am fost ultimii care am făcut propunerile. Şi a trebuit să propunem o colegă de-a noastră – Silvia Mihalcea –, secretarul internaţional şi fostul membru din Birou al ECOSY», a mai declarat Florentin Tudor. La congres au fost aleşi cei 10 vicepreşedinţi ECOSY, cei 40 de membri ai Biroului organizaţiei, precum şi membrii comisiilor.

„Victor Ponta este un lider puternic”

La debutul Congresului ECOSY a asistat şi secretarul general al PES, Philippe Cordery, care a afirmat că preşedintele Traian Băsescu şi prim-ministrul Emil Boc „subminează conceptul de democraţie”. „Să fiu sincer, cred că este mai bine să fii copilot într-o maşină învingătoare care merge în direcţia bună decât să fii în echipă cu domnul Boc şi să intri într-un zid. Victor Ponta este un lider puternic, care luptă împotriva corupţiei şi care apără valorile social-democraţiei. Este omul care poate să conducă România împreună cu coaliţia, iar faptul că face parte dintr-o echipă este un avantaj. Băsescu face mereu glume pe seama ţării, ceea ce nu este întotdeauna amuzant”, a declarat Philippe Cordery. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat la Congresul ECOSY că social-democraţia europeană se confruntă cu inamici cu mentalităţi asemănătoare celor ale dictatorilor din unele ţări africane, social-democratul menţionându-l, în acest context, pe preşedintele Traian Băsescu. „Ne confruntăm cu inamici politici despre care aş putea spune că nu sunt mai buni decât dictaturile din nordul Africii – Viktor Orban în Ungaria, Traian Băsescu în România, Boyko Borisov în Bulgaria, ei au aceeaşi mentalitate ca dictatorii împotriva cărora luptă comunităţile. Dar noi suntem în Europa şi partidele politice, în special partidele populare, par a fi mândre să stea la aceeaşi masă cu noii dictatori din estul Europei. Bineînţeles că nu mă pot aştepta prea mult de la Berlusconi sau de la Sarkozy, ei împart aceleaşi valori, înţelegeţi voi ce fel de valori, dar cred că speranţa şi schimbarea va veni de la noi”, a afirmat Victor Ponta.