Pastila fericirii e amară – Nemţii ne tratează. Dar la ei acasă şi pe bani mulţi

0
557

Lanţul de clinici private MediClin din Germania le-a deschis şi pacienţilor craioveni uşile unor spitale la care nici nu îndrăznesc să viseze că le-ar putea avea vreodată aici. Din păcate, specialiştii recunosc că prea puţini suferinzi au posibilitatea să treacă pragul vreuneia dintre ele, date fiind procedurile greoaie şi limitate prin care pacienţilor români li se decontează intervenţiile în străinătate. Pe de altă parte, nici nemţii nu se grăbesc să înfiinţeze o clinică asemănătoare în Bănie.

Medicii de la Clinica MediClin din Lahr, Baden din Germania şi-a expus, ieri, în cadrul unei întâlniri cu autorităţile locale, serviciile medicale pe care le pot oferi pacienţilor din Oltenia, precum şi disponibilitatea de a împărtăşi din experienţa lor medicilor craioveni. Ei au mărturisit, totuşi, că nu au venit cu intenţia de a construi o clinică privată aici, în Craiova, ci “de a însănătoşi poporul fără a intra în concurenţă cu mediul local”: “Nu avem bani pentru a deschide o clinică de cardiologie în Craiova, deşi aici sunt destul de mulţi medici capabili. Oricum, sistemul de sănătate din România este bolnav şi e cam târziu să se mai repare ceva. Mor mulţi oameni nevinovaţi pe care noi putem să-i ajutăm să trăiască. Nu spunem că suntem nişte îngeri în alb, dar multora le putem salva vieţile. Cei care sunt sănătoşi nu pot înţelege cât de important este să ţi se mai dea măcar 5 ani de viaţă”, a spus prof. dr. Tejas Alexander, şeful Centrului Medical de Cardiologie din Lahn, Baden. Medicii au promis speranţe de salvare şi pentru bolnavii de cancer. “Putem dărui oamenilor câţiva ani buni de viaţă. Deşi pare incredibil, la clinicile noastre se pot trata bolnavi de cancer aflaţi în metastază numai printr-o singură şedinţă”, susţine dr. Muntaz Koksal, directorul Clinicii de Oncologie şi Radioterapie din Bonn.

Specialişti în bypass

Centrul de cardiologie MediClin Lahr/Baden e un vis frumos pentru pacienţii cardiaci. Aici se tratează afecţiuni cardiace frecvente: boala coronariană, stenoza aortică, insuficienţa mitrală, anevreismul aortic şi tulburări de ritm cardiac. Clinica este recunoscută printre cele mai bune din Europa în domeniul operaţiilor bypass fără conectare la aparat cardiorespirator. Printre intervenţiile medicale dificile se regăseşte şi implantarea de proteze cardiace fără stent. “Foarte mulţi pacienţi români au dificultăţi să primească formularele pentru tratament în străinătate, de la Casa de Asigurări de Sănătate, iar mulţi nu ştiu de existenţa lor”, au recunoscut medicii străini. O altă clinică modern echipată este clinica MediClin Robert Janker din Bonn, care ajută pacienţii suferinzi de cancer. Aici se tratează tumori cerebrale, ale ficatului, tumori localizate la coloana vertebrală şi canalul medular, precum şi multe alte forme severe de cancer. Medicii acestei clinici spun că tratarea tumorilor se face prin radioterapie şi radiooncologie, două metode care scutesc pacientul de chinul intervenţiilor chirurgicale şi asigură succesul.

30 de craioveni au ajuns în Germania

Într-un an, de când durează contactul cu comunitatea din Craiova, 30 de pacienţi cu boli grave de inimă au fost trataţi într-una din cele 34 de clinici ale grupului MediClin. “Nu pot să dau nume, dar sunt persoane importante ale acestui oraş care au avut curajul să-şi lase vieţile pe mâna noastră”, a mai afirmat dr. Tejas Alexander. Susţinuţi de viceprimarul Teodor Sas, doctorii au prezentat principalele atuuri de care pot să profite şi pacienţii din România:  “În clinica mea se vorbeşte româneşte. Nici în celelalte clinici nu sunt probleme de comunicare cu pacienţii, pentru că există în fiecare unitate câte un traducător”. Însă principalul avantaj îl reprezintă aparatajele, instrumentarul, într-un cuvânt dotările de ultimă oră pe care le au la îndemână medicii de acolo şi care nu sunt de găsit în România. “Ajutăm pacientul într-un termen cât mai scurt, lucru care înseamnă foarte mult, le salvă viaţa multora. De aceea şi mortalitatea în Germania este mai scăzută, de 15%, în timp ce aici, în Craiova, este de peste 40%”, a mai spus doctorul Tejas Alexander.

În Craiova, clinicile sunt concurate de mall-uri

Prezentându-şi serviciile pe care le pot oferi, medicii germani nu s-au abţinut să compare cele două sisteme de sănătate, românesc versus german, de care beneficiază pacienţii. Deşi au recunoscut că nu au vizitat deocamdată nici unul dintre spitalele craiovene, s-au dovedit a fi familiarizaţi cu problemele de care se lovesc bolnavii care încearcă să-şi trateze suferinţele aici. “Nu înţeleg de ce se fac atâtea mall-uri când oamenii sunt bolnavi, aşteaptă pe cineva să-i salveze? Mai bine ar face o clinică de cardiologie sau un centru ocologic, pentru că este inadmisibil ca într-un oraş cu 300.000 de locuitori să nu se facă nici un cateter pe zi”, a subliniat medicii germani. În aceeaşi linie, şeful Secţiei de Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Craiova, Rodica Muşetescu, a criticat măsura prin care Centrul de Cardiologie a fost comasat cu Spitalul Judeţean “pentru a-i da drum liber spre sărăcie”. Medicii germani au recunoscut că, în ţara lor, privaţii deţin 35% din unităţile spitaliceşti, în timp ce statul controlează 40% din spitale, iar bisericile – 25%. Pentru a salva onoarea, reprezentantul Primăriei Craiova a punctat că spitalele sunt finanţate de trei ori mai mult în acest an, iar pe viitor se proiectează construcţia unui mare spital în Craiova.