Doi ofiţeri de la TF Dolj dădeau bani cu camătă

0
840

Şeful Biroului Investigarea Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Feroviare Craiova şi un alt ofiţer de la acelaşi Birou sunt cercetaţi pentru constituire de grup infracţional organizat, şantaj şi abuz în serviciu, după ce au fost prinşi în flagrant primind 5.000 lei, sumă ce reprezenta dobânda unor bani daţi cu camătă. Comisarul-şef Petrişor Alexandru a fost reţinut, marţi seara, de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, iar aseară a fost prezentat Curţii de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă.

[wposflv src=’https://www.cvlpress.ro/wp-content/uploads/2011/04/06.04.2011.flv’ previewimage=”https://cvlpress.ro/wp-content/uploads/video-play-button-305×205.png” title=”” autoplay=0]

Comisarul-şef Petrişor Alexandru şi subinspectorul Mihai Dumitru Ardelean de la Biroul Investigarea Fraudelor din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Feroviare Craiova sunt cercetaţi de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) –  Serviciul Teritorial Craiova pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj şi abuz în serviciu. Cei doi au fost prinşi în flagrant, marţi seara, în timp ce primeau 5.000 lei cu titlu de dobândă de la o persoană căreia îi împrumutaseră 10.000 euro în anul 2008. Alături de ei mai este cercetat, în acelaşi dosar, şi Cristi Daniel Alexandru, fratele comisarului-şef Petrişor Alexandru. Potrivit anchetatorilor, cei trei se ocupau cu activităţi de cămătărie pe raza judeţului Dolj.

Cercetările au început, de fapt, în luna februarie a.c., când M. N., proprietarul unei firme de transport persoane din Calafat, a formulat un denunţ la Serviciul Judeţean Anticorupţie Dolj din cadrul DGA. Doljeanul sesiza faptul că, în cursul anului 2008, a împrumutat suma de 10.000 euro, cu o dobândă lunară de 10%, de la comisarul-şef Petrişor Alexandru, din cadrul Biroului Investigarea Fraudelor – Secţia Regională de Poliţie Transporturi Feroviare Craiova, şi subinspectorul Mihai Dumitru Ardelean din cadrul aceluiaşi birou, iar de la momentul respectiv şi până la sfârşitul anului trecut denunţătorul le-a restituit poliţiştilor peste 40.000 euro şi a fost deposedat, prin constrângere şi ameninţare, de două microbuze transport persoane. Bărbatul mai susţinea că în cursul anului 2011 poliţiştii au făcut presiuni asupra sa pentru a plăti dobândă în continuare, ameninţându-l că, în caz contrar, îl vor deposeda de o casă pe care acesta o avea în executare silită, sens în care cei doi au şi făcut demersuri pentru a intra în posesia acestui imobil. Ofiţerii anticorupţie au sesizat procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova cu privire la denunţul doljeanului, astfel că a fost demarată o anchetă pentru a se stabili dacă se confirmă sau nu faptele relatate de denunţător.

Fratele şefului de la “economic”, băgat în faţă

În urma cercetărilor efectuate de oamenii legii, s-a stabilit că cei doi ofiţeri, Alexandru şi Ardelan, îşi făcuseră o ocupaţie din cămătărie, acordând împrumuturi de bani, cu o dobândă de 6-12%  pe lună, mai multor părţi vătămate. “Pentru achitarea împrumuturilor, învinuiţii au obligat părţile vătămate să constituie garanţii mobiliare asupra unor autovehicule, aparţinând societăţilor comerciale administrate de acestea, pe numele învinuitului Alexandru Cristi Daniel, fratele învinuitului Alexandru Petrişor, să achite ratele unor contracte de leasing şi să înstrăineze diferite autoturisme utilizate de învinuiţi. Ulterior, deşi împrumuturile au fost achitate integral, învinuiţii Alexandru Petrişor şi Ardelean Mihai Dumitru au refuzat să restituie autovehiculele persoanelor împrumutate. Profitând de calităţile deţinute, cei doi lucrători de poliţie au procedat la ridicarea în mod abuziv a mai multor cărţi de identitate ale vehiculelor părţilor vătămate, iar pentru restituirea acestora au pretins diferite sume de bani cu titlu de dobânzi”, după cum se arată într-un comunicat al DIICOT.

Au primit 5.000 de lei

Având în vedere datele rezultate în urma anchetei, procurorii craioveni din cadrul DIICOT împreună cu ofiţerii Serviciului Judeţean Anticorupţie au pus la punct detaliile prinderii în flagrant a celor doi ofiţeri. Astfel, în cursul zilei de marţi, 5 aprilie a.c., cei doi ofiţeri de poliţie au fost prinşi în timp ce primeau suma de 5.000 lei. În momentul prinderii, asupra comisarului-şef Petrişor Alexandru a fost găsită suma de 4.000 lei, în timp ce subinspectorul avea în buzunare restul de 1.000 lei, bani ale căror serii fuseseră în prealabil înregistrate de ofiţerii anticorupţie. După realizarea flagrantului au fost efectuate trei percheziţii, două la birourilor ofiţerilor, la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Feroviare Craiova, şi alta la locuinţa fratelui comisarului-şef Alexandru, cu sprijinul poliţiştilor Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, în urma acestora fiind găsite şi ridicate în vederea cercetărilor mai multe documente. Procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova au dispus, marţi seara, reţinerea pentru 24 de ore a lui Petrişor Alexandru, în timp ce fratele său (care are probleme medicale) şi celălalt ofiţer sunt cercetaţi în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj şi abuz în serviciu.

După o zi întreagă de audieri în dosar, aseară, procurorii l-au prezentat pe Petrişor Alexandru magistraţilor Curţii de Apel Craiova cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Cercetările în cauză au fost efectuate de procurori împreună cu ofiţeri din cadrul Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj, poliţişti ai Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Craiova, în colaborare cu DGIPI.