Algocalminul, doar pe reţetă

0
412

De câteva zile, craiovenii nu mai pot achiziţiona algocalmin decât pe bază de prescripţie medicală. Asta după ce, potrivit unei decizii a Agenţiei Naţionale a Medicamentului (ANM), coroborată cu reglementările europene în domeniu, începând cu data de 1 aprilie a.c. farmaciile nu mai pot elibera decât pe reţetă medicală algocalminul şi celelalte medicamente care au în compoziţie metamizol. Măsura implementată în întreaga ţară începând cu luna aprilie a acestui an este deja valabilă de ceva timp în mai multe state din lume. În Marea Britanie, Suedia, SUA, Olanda, Grecia sau Irlanda, metamizolul este interzis în analgezice, în timp ce în Spania şi Germania se poate achiziţiona doar pe bază de reţetă.

Printre cele mai bine vândute medicamente din România

Consiliul Europei a cerut ca metamizolul să fie eliberat doar pe bază de prescripţie medicală, atât pentru eliminarea eventualelor reacţii adverse cât şi pentru verificarea eficacităţii tratamentului. Când vine vorba de efectele adverse ale consumului excesiv de algocalmin specialiştii nominalizează în primul rând alergiile cutanate, şocul anafilactic, dar şi iritarea venelor sau hipotensiunea. Asta, pe fondul unei creşteri tot mai mari a consumului de analgezice. Numai în 2009 românii au achiziţionat algocalmin de 37 de milioane de euro – 190 de milioane de pastile fiind cumpărate la liber din farmacii şi alte 29 de milioane pe bază de reţetă.

Nici anul trecut situaţia nu s-a schimbat prea mult, consumul fiind tot pe atât de mare, chiar dacă algocalminul a trecut pe locul doi în topul medicamentelor consumate. Spre exemplu, în primul trimestru al anului 2010, statisticile medicale arată că s-a cumpărat algocalmin de 3,7 milioane de euro, adică 3,37 milioane de cutii din acest medicament. Consumul mare de analgezice este explicabil prin prisma faptului din câte se pare, conform studiilor, jumătate din populaţia ţării suferă de dureri de cap şi migrene cel puţin o dată pe lună, iar pentru a-şi alina suferinţa 63% dintre aceştia utilizează algocalminul.