Jaf la Regionala CFR Craiova

0
733

Mai mulţi angajaţi ai Regionalei CFR Craiova au fost trimişi în judecată, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru delapidare, abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu şi evaziune fiscală, după ce poliţiştii de la Transporturi Feroviare au stabilit că aceştia au creat unităţii un prejudiciu de aproape 2.000.000 lei în perioada 2007 – 2008. O parte dintre cei cercetaţi în acest dosar au fost trimişi în judecată anul trecut, pentru abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, după ce şi-au însuşit mai multe bunuri achitate cu banii unităţii.

Lucrătorii Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Feroviare Craiova au finalizat cercetările într-un dosar penal complex, iar la sfârşitul săptămânii trecute au formulat propunere de trimitere în judecată a mai multor angajaţi ai Regionalei CFR Craiova. Este vorba despre Gheorghe Mitroi, care la data comiterii faptelor era contabil-şef la Sucursala Craiova a SC Electrificare SA Bucureşti (ulterior fiindu-i desfăcut contractul de muncă), cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare, abuz în serviciu în formă calificată şi evaziune fiscală, Valentina Ghizdăveţ, contabilă, cercetată pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi complicitate la delapidare, abuz în serviciu în formă calificată şi evaziune fiscală, Florin Neacşu, Marian Spînu şi Gabriel Arnăutu, angajaţi în funcţii de conducere la Sucursala Craiova a SC Electrificare, în sarcina cărora s-a reţinut săvârşirea  infracţiunii de neglijenţă în serviciu, Dumitru Rădoi, şef al Punctului de lucru Râmnicu Vâlcea a SC Electrificare, cercetat pentru neglijenţă în serviciu şi Dimitru Mitroi, fratele contabilului-şef, care, deşi nu era angajat al unităţii ştia ce se întâmplă acolo şi, mai mult chiar a beneficiat de activitatea infracţională a fratelui său, astfel că i s-a reţinut şi lui complicitate la delapidare.

Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Poliţiei Transporturi feroviare Craiova, din cercetările efectuate de poliţişti a rezultat faptul că în cursul anilor 2007 şi 2008, Gheorghe Mitroi, în complicitate cu Valentina Ghizdăveţ, a efectuat aprovizionări de materiale de la mai multe societăţi comerciale fără ca marfa să fie adusă în unitate, recepţionată şi dată în consum, prejudiciind în acest fel unitatea cu suma de 1.564.803,44 lei şi bugetul consolidat al statului prin TVA dedus ilegal cu suma de 287.517,11 lei.

Poliţia Transporturi Feroviare Craiova

După cum a reieşit în urma anchetei, Marian Spînu şi Florin Neacşu şi-au îndeplinit în mod defectuos, din culpă, sarcinile de serviciu prin, semnând ordinele de plată (a doua semnătură) cu care Gheorghe Mitroi a achitat facturile pentru materialele pe care şi le însuşise. În plus, Gabriel Arnăutu nu a verificat evidenţele contabile (jurnale TVA, balanţe, situaţii centralizatoare) în care contabila, fără să-l informeze, a înregistrat documente contabile fictive, documente ce se refereau la aprovizionări de materiale, obiecte de inventar.

Şi ca să fie toată familia mulţumită, Mitroi i-a aranjat fratelui său, Dumitru, să-şi repare autoturismul proprietate personală, tot pe banii unităţii, achitând în acest sens suma de 4.406,76 lei, din contul societăţii la care era angajat. În sarcina lui Dumitru Rădoi s-a reţinut faptul că şi-a încălcat îndatoririle de serviciu, din culpă, prin acceptarea a două facturi emise de o societate comercială şi trimiterea acestora la sucursala unităţii, prin semnătura sa certificând recepţionarea mărfii deşi, în realitate, aceasta nu a fost adusă în unitate.

 

Într-un alt dosar, în luna mai 2010, Gheorghe Mitroi şi Valentina Ghizdăveţ au fost trimişi în judecată pentru abuz în serviciu după ce poliţiştii de la TF au stabilit că cei doi şi-au însuşit din patrimoniul unităţii două camioane pline cu cherestea, plătite din bugetul Regionalei CFR Craiova, în valoare de aproximativ 10.000 lei. În aceeşi cauză a fost cercetat şi Dumitru Rădoi.