Preşedintele Parlamentului ungar a venit în România, deşi mai mulţi politicieni de la noi i-au spus să nu o facă

0
272

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a venit ieri în România, deşi, cu o zi înainte, luni, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului de la Bucureşti, Vasile Blaga şi Roberta Anastase, i-au cerut să îşi amâne vizita după alegerile locale, considerând că implicarea sa în campania electorală din ţara noastră este „în contrast cu spiritul european” şi ar putea dăuna inclusiv comunităţii maghiare, relatează MTI. De altfel, chiar în scrisoarea de răspuns adresată lui Blaga şi Anastase, Kover s-a arătat hotărât să efectueze această vizită neoficială în România, o ţară prietenă, ca persoană privată, ca politician, ca preşedinte de onoare al Partidului Civic Maghiar (PCM) şi, nu în ultimul rând, ca cetăţean european, dar nu în calitate de demnitar public. Totodată, acesta a ţinut să sublinieze că, înaintea diferitelor alegeri, politicienii români au efectuat vizite similare în Republica Moldova şi Spania, pentru a susţine forţele politice româneşti locale.

Ieri, la sosirea pe Aeroportul din Târgu Mureş, preşedintele Parlamentului ungar a declarat că speră ca după alegeri România şi Ungaria să revină la vechile relaţii: „Nu sunt aici pentru a discuta despre reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef. Sunt convins că după alegeri apele se vor linişti şi vom ajunge iar la relaţiile pe care le-am avut cu fostul guvern din România”. Între 24 şi 27 mai, Laszlo Kover a participat la comemorarea poetului maghiar Jozsef Nyiro. Cu această ocazie, el a criticat refuzul autorităţilor române de a permite reînhumarea poetului la Odorheiul Secuiesc, calificând atitudinea Guvernului român drept „neprietenoasă, necivilizată şi barbară”, ceea ce a determinat refuzul premierului Victor Ponta de a se întâlni, vineri, cu omologul său ungar, Viktor Orban, aflat la Bucureşti pentru reuniunea grupului „Prietenii coeziunii”.

Potrivit anunţului făcut luni de către preşedintele PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, într-o conferinţă de presă, preşedintele Parlamentului Ungariei va rămâne mai multe zile în România, pentru a lua parte la acţiunile de susţinere ale candidaţilor acestei formaţiuni în mai multe localităţi, printre care Târgu Mureş, Sighişoara, Acăţari, Miercurea Nirajului şi Sovata.

Vizita oficialului ungur nu este pe placul nici al preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, care a declarat, luni, corespondentului Mediafax, că maghiarii din România sunt suficient de maturi ca să ştie cu cine să voteze la alegerile locale, fără nici un „ajutor” din partea cuiva. „Noi am avut şi în 2008 alegeri, pe care le-am câştigat în pofida faptului că foarte mulţi politicieni din Ungaria s-au implicat şi se va dovedi încă o dată că maghiarii din România sunt oameni maturi şi responsabili şi ştiu care sunt interesele lor şi care este interesul comunităţii maghiare din România. Prin astfel de intervenţii şi implicări se poate strica mult mai mult decât se observă la prima vedere şi se poate strica tot ce am construit împreună, maghiarii şi românii din această ţară, în ultimii 22 de ani, se pot tensiona relaţiile româno -maghiare şi noi nu dorim acest lucru”, a atras atenţia preşedintele UDMR.

Kover Laszlo poate fi declarat „persona non grata” de către Ministerul român al Afacerilor Externe dacă atitudinea sa va depăşi limita legii şi principiul bunelor relaţii dintre România şi Ungaria, a ţinut să avertizeze ieri premierul Victor Ponta.