Masa de aer care va traversa România în următoarele zile nu va avea concentraţii mari de radioactivitate

0
404

Concentraţiile de ozon vor rămâne apropiate de valorile normale în perioada imediat următoare, iar masa de aer care va traversa România în următoarele zile nu va avea concentraţii semnificative de poluanţi radioactivi, a anunţat, ieri, într-un comunicat de presă, Administraţia Naţională de Meteorologie.

Potrivit punctului de vedere al ANM referitor la dispersia norului de poluant de la Centrala Nucleară Fukushima, Japonia, şi având la bază datele colectate de la Centrele Meteorologice Regionale Specializate, concentraţiile de elemente radioactive semnalate în masele de aer care au ajuns în Europa sunt mici. Prin urmare, autorităţile din ţările din Europa de Vest au decis că nu este necesar să se ia măsuri de protecţie a populaţiei.

Măsurătorile efectuate până în prezent pe teritoriul României arată că valorile concentraţiei de ozon total sunt obişnuite pentru această perioadă a anului, pentru latitudinile medii ale Europei. De asemenea, prognozele realizate de către instituţiile europene specializate arată că în perioada următoare (30 martie – 5 aprilie 2011) concentraţiile de ozon din România vor rămâne apropiate de valorile normale pentru această perioadă a anului.

Organizaţia Meteorologică Mondială a activat, în data de 12 martie a.c., la solicitarea Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică /AIEA/, Centrele Meteorologice Regionale Specializate. Aceste Centre au responsabilitatea de a realiza prognoze ale traiectoriilor şi dispersiei norului de poluant radioactiv emis de Centrala Nucleară Fukushima. (AGERPRES)