Jiul, aproape de cotele de inundaţii!

0
425

Circa 70 de hectare de teren cultivat au fost inundate, în zona comunei Coţofenii din Dos, după ce nivelul Jiului a depăşit cu câţiva centimetri cota de inundaţii. Potrivit datelor transmise către Prefectura Dolj de Comitetul local pentru situaţii de urgenţă din Coţofenii din Dos, suprafaţa care a fost afectată de ape este declarată zonă inundabilă, iar proprietarii terenurilor cunoşteau acest aspect.

“La Coţofeni este zonă inundabilă între Jiu şi baraj (n.r. barajul Işalniţa), este vorba de 90 de hectare de teren. Un raport operativ al Comitetului local pentru situaţii de urgenţă din localitate arată că ar fi inundate circa 70 de ha, dar oamenii ştiau foarte bine care e problema acolo, că este zonă inundabilă şi nu trebuiau să cultive acel pământ. Şi-au asumat un risc”, a declarat, ieri, Elena Costea, prefectul judeţului Dolj, după întrunirea Comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă. “Nu avem evenimente deosebite, chiar dacă în ultima perioadă au fost precipitaţii destul de abundente şi pe râul Jiu cantitatea de apă a fost destul de mare. În zona Răcari au fost ceva probleme, la Coţofeni, de exemplu, este o situaţie, pentru că acolo, între Jiu şi baraj, sunt nişte terenuri cultivate, deşi proprietarii ştiau că acolo există risc de inundaţii. Nu vor fi probleme deosebite, pentru că apa se retrage destul de repede”, a mai spus Costea.

Ieri, la ora 7.00, cota Jiului era de 430 de cm, puţin peste limita normală, tendinţa era de scădere, iar la ora 12.00 nivelul coborâse la 374 cm. De asemenea, la Podari, cota înregistrată la ora 12.00 era de 304 cm, cu o tendinţă de creştere, dar fără depăşirea cotelor de inundaţie, conform prognozelor hidrologice. Cu toate acestea, Administraţia Naţională Apele Române a anunţat că menţine avertizarea de “cod galben” pe Jiu, amonte Filiaşi, şi pe afluenţii săi.