Livrau paşapoarte şi permise contrafăcute infractorilor – Descinderi la falsificatori de documente de identitate

0
632

Cinci percheziţii au fost efectuate ieri dimineaţă, în Craiova şi în alte localităţi din ţară, în cadrul unei acţiuni a poliţiştilor şi procurorilor de crimă organizată craioveni vizând destructurarea unei reţele de falsificatori de documente de identitate. Anchetatorii au precizat că membrii reţelei falsificau paşapoarte, cărţi de identitate sau permise de conducere, folosind identităţi româneşti, ungureşti sau bulgăreşti şi le vindeau, cu sume ce porneau de la câteva sute de euro putând ajunge şi până la câteva mii de euro, unor persoane care plecau din ţară pentru a comite infracţiuni sau care se sustrăgeau urmăririi penale. Patru persoane au fost aduse la sediul DIICOT Craiova pentru audieri şi dispunerea măsurilor necesare.

Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova şi procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, cu sprijinul BCCO Bucureşti, BCCO Braşov, Direcţiei de Operaţiuni Speciale (DOS) – SOS Braşov, împreună cu “mascaţii” IPJ Dolj au demarat, ieri dimineaţă, o acţiune pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni cu cărţi de credit contrafăcute şi falsificarea de documente de identitate. Astfel, oamenii legii au descins la cinci locuinţe aparţinând membrilor grupului infracţional organizat, două dintre percheziţii fiind făcute în Craiova, una la coordonatorul reţelei de falsificatori, după cum au precizat anchetatorii, Paul Dumitru zis Paul a lu’ Zorica, de 48 de ani, iar cea de-a doua la Marian D., de 31 de ani, alte două în Bucureşti, la Victor P., de 26 de ani şi Andrei C., de 20 de ani, cetăţean moldovean care locuieşte în Bucureşti şi una în Braşov, acasă la Iulian I., de 44 de ani, conform unui comunicat la IGPR.

Au fost găsite două laboratoare de falsificat documente, unul în Bucureşti şi unul în Braşov, fiind ridicate în urma percheziţiilor mai multe documente false, două laptopuri, două calculatoare, cinci telefoane mobile şi 178 de CD/DVD-uri. Din cercetările efectuate până în prezent de poliţiştii din cadrul BCCO Craiova – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice a rezultat că membrii grupului infracţional făceau bani frumoşi din contrafacerea de documente de identitate, respectiv permise de conducere, paşapoarte, cărţi de identitate, care să ateste că utilizatorul este cetăţean român, bulgar sau ungur, utilizate apoi în comiterea de infracţiuni informatice pe teritoriul Mexicului, Canadei sau SUA. În plus, după cum au mai stabilit anchetatorii, între clienţii falsificatorilor se numărau şi persoane date în urmărire ori faţă de care fusese dispusă măsura obligării de a nu părăsi ţara. Astfel, pentru un preţ care varia de la câteva sute până la câteva mii de euro, orice persoană se alegea cu o identitate nouă, documentele făcând toţi banii, întrucât erau foarte bine realizate.

Patru persoane au fost ridicate la finalul acţiunii şi aduse la sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri legale corespunzătoare. Toţi sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în vederea falsificãrii instrumentelor de plată electronică, efectuare de operaţiuni financiare în mod fraudulos, deţinere fără drept de dispozitive şi programe informatice în scopul săvârşirii de infracţiuni infortmatice şi fals material în înscrisuri oficiale.