Romii care au împânzit Londra ameninţă intrarea României în Schengen

0
293

După ce imagini cu emigranţi români de etnie romă care distrug spaţiul verde şi îşi fac nevoile în public au fost prezentate britanicilor de cotidianul de mare tiraj „The Sun”, acum tabloidul revine cu un reportaj realizat de o jurnalistă care a pătruns în tabăra improvizată în Park Lane, din Londra. „Tabără este un cuvânt mare”, arată jurnalista, „nu sunt corturi, nu sunt paturi. În schimb, am în faţă mormane de sticle goale, sandvişuri mâncate pe jumătate, mucuri de ţigară. (…) Găsesc o duzină de oameni în această tabără murdară. Întorc feţele obosite spre mine, iar ochii le sclipesc câteva momente – până când realizează că nu o să le dau nici un ban”. Unul dintre bătrânii din grup, care a ajuns cu două zile în urmă în Anglia, spune că a venit aici pentru a găsi un loc de muncă. „E greu, dar nu vom pleca acasă. Vreau să îmi găsesc de lucru pentru a duce o viaţă mai bună”, a explicat bărbatul. Alături sunt, însă, câteva femei care cerşesc, spunând că nu au ce să mănânce. Noaptea, toţi merg într-un pasaj, pentru a se feri de ploaie. „Dar este prea frig să ne odihnim. Şi ne este foarte frică”, spune una dintre ele, într-o pauză de la cerşit. O femeie în vârstă are pretenţii cam exagerate: „Englezii sunt nişte porci. Credeam că vom fi trataţi mai bine. Vrem case în care să trăim”, spune ea. Bărbaţii mai tineri sunt optimişti însă: „Nu mă deranjează unde stau. Va fi mai bine”. În ziua petrecută cu romii, aceştia şi-au făcut nevoile în public, au cerşit pe Oxford Street şi au jucat banii strânşi, între ei, la jocuri de noroc.

De teamă că vor lua cu asalt turiştii şi vor exploata copii pentru a obţine bani, poliţiştii britanici cooperează cu serviciul britanic de imigraţie şi Poliţia Română, pentru a reduce numărul cerşetorilor, inclusiv copii şi femei însărcinate, în zone ca Oxford Street, Marble Arch şi Edgware Road, relatează „London Evening Standard” în ediţia online de ieri. În cadrul acestei operaţiuni, intitulată „Chefornak”, peste 30 de persoane au fost arestate în West End, alte aproximativ 30 au fost trimise acasă cu autocarul, iar alte aproximativ 40 au fost încredinţate serviciilor sociale.

Problema taberelor de romi îngrijorează, în aceeaşi măsură, şi autorităţile de la Bucureşti. Joi seara, ministrul Afacerilor Externe, Andrei Marga, a declarat, la Realitatea TV, că problema cerşetorilor romi din Marea Britanie, dar şi din Franţa, reprezintă o preocupare „acută” şi că au fost deja trimise echipe de poliţişti români, care să ajute autorităţile locale pentru a preveni incidente majore. Ministrul a precizat că, joi, a avut o discuţie cu ambasadorul Marii Britanii la Bucureşti pe tema cerşetorilor români din Londra.  El a adăugat că, pe lângă situaţia „destul de jenantă” creată de romi la Londra, „şi în sudul Franţei avem semne că s-au înmulţit cei care merg acolo. Administrativ, deja s-a pus în mişcare trimiterea de asistenţi sociali şi poliţişti din România care să asiste, să sprijine poliţia de la faţa locului, astfel încât să se prevină incidente majore. Olimpiada de la Londra atrage acum multă lume (…) Să sperăm că vom putea ţine sub control situaţia. Preocuparea noastră este foarte acută în această direcţie. Un incident ar periclita efortul nostru pentru a încheia dosarul Schengen şi pentru a căpăta accesul la alte facilitati, gen eliminarea vizelor pentru SUA”, a declarat ministrul.