Elevii din clasele primare de la Şcoala nr. 2 „Traian” din Craiova au demonstrat, ieri, că „Voluntariatul nu e poveste, voluntariatul e de povestit”.
50 de şcolari şi-au dat întâlnire în cancelaria instituţiei de învăţământ şi şi-au împărtăşit experienţele practice de voluntariat: de la activităţi de ecologizare la campanii umanitare pentru strângere de fonduri ce au fost donate copiilor cu probleme speciale şi chiar bătrânilor din centre şi campanii pentru educaţie timpurie. Aceste fapte le-au adus concluzii şi sentimente aparte.
„Dacă e să trăim într-o lume mai bună trebuie să şi contribuim. 400 de milioane de oameni din întreaga lume sunt implicaţi în activităţi de voluntariat, dintre care patru milioane sunt din România, iar câteva sute de persoane sunt chiar de la Şcoala nr. 2 „Traian” din Craiova. Să fii voluntar înseamnă să fii implicat şi să dai din timpul tău liber pentru a susţine un proiect. Eu împreună cu doamna învăţătoare şi colegii mei am participat la o campanie umanitară de strângere de fonduri pentru o colegă de şcoală care avea nevoie de o intervenţie chirurgicală. Implicarea în această campanie mi-a adus foarte multă bucurie şi m-a învăţat să fiu mai atentă cu cei din jur”, a povestit Giulia Bulugean, elevă în clasa a IV-a la Şcoala nr. 2 „Traian” din Craiova. Daria Găleteanu este o şcolăriţă din clasa a III-a, care s-a implicat şi ea în acţiuni umanitare. A donat jucării şi haine pentru cei de vârsta ei şi a ajuns la concluzia că „un copil are nevoie nu numai de mângâiere, ci şi de haine, rechizite pentru a ajunge la şcoală”. Experienţa i-a adus Dariei şi sentimente de bucurie. „Am fost foarte fericită că am putut să ajut din ceea ce am avut eu. E minunat să fii generos. Acest lucru m-a ajutat să fiu mai atentă cu ce am”, a povestit şcolăriţa.
Vor să-şi mărească echipa de voluntari
Exemplele de acţiuni legate de voluntariat pot continua. Elevii au transmis prin expunerile lor o serie de trăiri şi sentimente legate aceste activităţi şi îndemnul de a creşte numărul de voluntari. «Expunerea acestor fapte are ca scop să îi conştientizeze pe elevi de importanţa voluntariatului pentru dezvoltarea lor personală, dar şi pentru societate. Este o acţiune prin care ne-am propus să marcăm Săptămâna Naţională a Voluntariatului, derulată în perioada 14-20 mai, dar şi să mărim numărul de elevi care să se implice în activităţi umanitare şi să atragă cu ei chiar şi pe părinţi. În acest sens, parteneri alături de şcoala noastră sunt Asociaţia „Orizont Cultural”, Consiliul Judeţean Dolj, Liceul de Artă „Marin Sorescu”, Şcoala nr. 37 „Mihai Eminescu”, Colegiul Naţional „Nicolae Titulescu”», a precizat Ivan Stela, învăţătoare la Şcoala nr. 2 „Traian” din Craiova. Următoarea acţiune de voluntariat va fi pe 1 iunie. Andrei, elev în clasa a IV-a şi anunţat colegii că «de Ziua Copilului se va merge la Şcoala nr. 16 şi la Şcoala „Sfântul Mina” pentru o oferi copiilor de acolo speranţă, bucurie şi sentimentul că nu sunt singuri». Pentru aceşti copii, elevii de la Şcoala nr. 2 „Traian” vor organiza o campanie cu donaţii.