Familie băgată în spital de ciupercile otrăvitoare

0
339

O întreagă familie din judeţul Dolj a fost internată la Spitalul de Urgenţă din Craiova după ce membrii acesteia au consumat ciuperci otrăvitoare. Marţi seara, doi copii, părinţii acestora, dar şi bunica, toţi din comuna Verbiţa, au fost transportaţi de urgenţă cu ambulanţa la spital, prezentând simptomele unei intoxicaţii acute. De altfel, din cauza stării grave în care se aflau, bătrâna în vârstă de 76 de ani, dar şi mama copiilor au rămas în Reanimare sub stricta supraveghere a medicilor.

Printre cei intoxicaţi cu ciuperci se numără şi un copil de trei ani care, alături de fratele său în vârstă de 7 ani, a primit îngrijiri medicale în cadrul Secţiei de pediatrie a unităţii sanitare. În schimb, cele două persoane care prezentau o stare mai gravă, mama şi bunica, au fost tratate la Reanimare. Tatăl copiilor, în vârstă de 44 ani, a fost externat la scurt timp după ce a ajuns la spital. Toţi au făcut imprudenţa de a consuma ciuperci care s-au dovedit a fi până la urmă otrăvitoare.

„O familie din Verbiţa a ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean din Craiova în urma unei intoxicaţii acute cu ciuperci otrăvitoare. Este vorba de trei adulţi şi doi copii. Două femei sunt sub observaţie la Secţia de Anestezie Terapie Intensivă, unde se efectuează tratament complex şi monitorizare. Bărbatul a fost externat, iar cei doi copii sunt internaţi la Secţia de pediatrie”, a precizat dr. Cristina Geormăneanu, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Craiova.

Avertisment din partea specialiştilor: „Atenţie de unde cumpăraţi ciuperci!”

În condiţiile în care, an de an, la Urgenţa Spitalului Judeţean din Craiova ajung pacienţi cu intoxicaţii destul de grave, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj atrag atenţia asupra riscului la care se expun persoanele ce consumă ciuperci adunate din pădure, de pe câmp sau de pe terenurile infiltrate cu substanţe toxice. Ciupercile culese din aceste locuri sau cumpărate de la persoane particulare pot produce intoxicaţii grave, care survin din ce în ce mai frecvent din cauza lipsei de cunoştinţe ale culegătorului, a mutaţiilor genetice sau încrucişărilor care apar în natură.

Medicii atrag atenţia că substanţele toxice conţinute nu pot fi anihilate prin spălare sau curăţarea învelişului exterior şi nici prin prepararea termică, congelare sau conservare. Mai grav, din păcate, în acest moment nu există antidot împotriva lor, tratamentul fiind doar de susţinere, simtomatic. „În ultimul timp, chiar persoane care pretind că sunt bune cunoscătoare ale speciilor de ciuperci recunosc că, la o atentă examinare, nu mai au siguranţa că acestea sunt comestibile, cu atât mai mult cu cât acestea pot fi însămânţate cu sporii ciupercilor otrăvitoare sau pot suferi mutaţii genetice, respectiv pot acumula o cantitate mare de toxine datorată căldurii excesive sau îmbătrânirii lor”, a explicat dr. Ştefan Popescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj.

Intoxicaţiile cu ciuperci pot fi letale

Potrivit specialiştilor, consumul de ciuperci otrăvitoare s-a transformat în ultimii ani într-o adevărată problemă de sănătate publică, circa o treime din numărul de decese prin intoxicaţie fiind pus pe seama acestora. Însă nu doar frecvenţa crescută a intoxicaţiilor – mai ales în mediul rural – reprezintă un argument în acest sens, ci şi implicaţiile extrem de grave asupra stării de sănătate a celor care le consumă.

Primele simptome apar la câteva minute după ingestie sau după trei-şase ore, poate chiar mai mult, manifestându-se prin dureri abdominale, greţuri, vărsături şi transpiraţie abundentă. În formele cele mai grave se ajunge la stare confuzională, halucinaţii, convulsii şi chiar comă. Din acest motiv şi având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii, intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă.