Campanie “marca Radu Mazăre” la Craiova

0
377

Prezent la Craiova, unde a luat parte la lansarea candidatului USL la Primăria Craiova, edilul oraşului Constanţa, Radu Mazăre, a susţinut ieri o conferinţă de presă în cadrul căreia a vorbit despre programele dezvoltate în oraşul pe care îl conduce de trei mandate şi despre care spune că ar fi bine venite şi în Craiova. Acesta a vorbit despre cartierele de locuinţe ieftine pentru tineri pe care el le oferă constănţenilor, preţul unei garsoniere ajungând la 15.000 de euro, iar cel al unui apartament cu două camere la 30.000 de euro.

“Am dezvoltat două programe cu locuinţe, unul este finalizat. Este vorba despre locuinţele ieftine pentru tineri. În cadrul acestui proiect au fost construite 18 blocuri, fiecare cu 11 etaje. Sunt aproximativ 1.100 de apartamente şi garsoniere în locuiesc peste 3.000 de oameni. În momentul în care am gândit acest proiect, primăria nu avea bani să îl pună şi în practică. Aşa că noi am venit cu terenul, am făcut infrastructura, am făcut proiectarea şi am ridicat până la nivelul zero fundaţia. De asemenea, am plătit lifturile şi centralele de încălzire a locuinţelor. După toate acestea, am intrat în baza unei licitaţii în colaborare cu opt firme de construcţii din Constanţa, care au ridicat blocurile de la nivelul zero. În acest fel, neavând cheltuieli cu infrastructura, cu partea de fundaţie, cu terenul, cu centralele termice, cu lifturile, cu cheltuielile de cadastru şi de autorizări, preţurile au ieşit la jumătate din ce era pe piaţă, adică la 15.000 de euro pentru o garsonieră de 30 de mp şi 30.000 de euro pentru un apartament cu două camere”, a declarat Radu Mazăre.

Locuinţe sociale pentru 3.500 de constănţeni

În urmă cu câteva săptămâni, în Constanţa a fost pusă piatra de temelie pentru locuinţele sociale pe care Primăria le construieşte pentru persoanele care nu au un acoperiş deasupra capului. În această categorie intră persoanele cu handicap, cu venituri foarte mici, sau cele care au fost date afară din case naţionalizate şi au ajuns în stradă. Garsonierele şi apartamentele sociale vor fi date în folosinţă peste aproximativ trei săptămâni, fiind utilate complet. “Primăria Constanţa mai are un proiect, cel de locuinţe sociale, care ne costă pentru fiecare persoană care primeşte casă, aproximativ 2.300 de euro. Este vorba de nişte blocuri construite pe structură metalică. Sunt locuinţe mici, dar utilate cu tot ce trebuie, omul care se mută trebuie vine doar cu hainele. Pentru genul acesta de locuinţe sunt trei feluri de repartiţii. Sunt persoane care nu plătesc nimic, şi aici intră cazurile foarte grave, cu handicap, cu venituri foarte mici, bătrâni daţi afară din case naţionalizate care dorm pe stradă. Al doilea gen de repartiţie se referă la cei care plătesc numai utilităţi şi al treilea gen de repartiţie se referă la cei care plătesc utilităţi plus 30 de lei pentru garsonieră, 50 de lei pentru apartament cu două camere şi 70 de lei pentru apartament cu trei camere. În acest an, în locuinţele sociale se vor muta 3.500 de oameni. Sunt şi mulţi tineri care nu au avut posibilitatea să intre în programul de locuinţe ieftine, şi fiind la început de viaţă m-am gândit să le dăm şi lor o şansă, mai ales că am avut foarte multe solicitări, să locuiască câţiva ani până reuşesc să îşi cumpere ceva. Va fi un cartier care va avea tot ce îi trebuie, cu administrator, secţie de poliţie, spaţii de joacă. Normal că va exista şi un contract cu clauze bine stabilite. Dacă cel care locuieşte acolo distruge ceva sau nu îşi plăteşte obligaţiile este dat afară”, a explicat Radu Mazăre, primarul oraşului Constanţa.

 

Pachete cu alimente de opt ori pe an

50.000 de pensionari constănţeni primesc de opt ori pe an pachete consistente cu alimente, pe care Primăria Constanţa le oferă celor cu pensii mai mici de 800 de lei. “Dăm pachete cu alimente de opt ori pe ani, la 50.000 de oameni, de 12 ani. Toţi cei care au peste 60 de ani şi au pensii mai mici de 800 de lei, primesc aceste ajutoare cu alimente. Programul se adresează şi persoanelor cu handicap. Sunt foarte mulţi bătrâni amărâţi, cu pensii foarte mici, care supravieţuiesc din aceste ajutoare. Consider că este un lucru foarte normal să le dăm un pachet care îi ajută cu siguranţă”.