Analize gratuite pentru depistarea astmului

0
288

Timp de două săptămâni, craiovenii pot afla, gratuit, dacă suferă de afecţiuni respiratorii. Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova oferă analize pentru depistarea astmului tuturor celor care trec pragul unităţii sanitare. De control de specialitate pot beneficia inclusiv persoanele care nu sunt asigurate medical.  

La iniţiativa Societăţii Române de Pneumologie, controale gratuite se efectuează, în această perioadă, şi în alte centre pentru depistarea astmului din judeţ, respectiv la dispensarele TBC din Băileşti, Segarcea, Bechet şi Filiaşi. În cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova, medicii oferă aceste analize, gratuit, între orele 8.00-16.00, la cabinetul de explorări funcţionale din Policlinica unităţii sanitare. Se vor efectua analize, mai exact spirometrii, cu ajutorul cărora se poate diagnostica astmul bronşic. Testul pentru depistarea astmului este unul foarte simplu, durează cinci minute, iar rezultatul se oferă pe loc.

«Craiovenii interesaţi pot să apeleze oricând la noi, în special în această perioadă, şi pot să se adreseze Serviciului de Pneumologie de la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş”, în Policlinică, la cabinetul de explorări funcţionale, de la ora 8.00 până la ora 16.00», a declarat dr. Mihai Olteanu, medic la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş” din Craiova.

Medicii se aşteaptă la o participare record

Obişnuiţi cu un număr mare de pacienţi, mai ales atunci când analizele sunt gratuite, medicii se aşteaptă de data aceasta la o participare record. Mai ales că, pneumologii îşi propun, tot prin intermediul acestor analize, să identifice, acolo unde este cazul, şi alte probleme respiratorii cum ar fi bronhopneumopatia obstructivă cronică. Diferenţierea, între cele două afecţiuni, care pot fi uşor confundate, mai ales la pacienţii fumători, se poate face prin spirometrie. Însă nu doar fumătorii pot fi incluşi pe lista persoanelor cu posibile probleme respiratorii. Medicii spun că, în ultimul timp, la clinică au ajuns destul de mulţi bolnavi care au lucrat în medii cu noxe, şi care au astfel de manifestări, aşa-numit asmatice, cu senzaţie de lipsă de aer, cu dispnee, cu respiraţie grea ce poate fi şuierătoare, atât ziua, dar şi în timpul nopţii.

De altfel, caracteristică pentru pacienţii asmatici este tocmai această criză. Poate să fie o senzaţie de lipsă de aer în timpul zilei, în timpul activităţilor obişnuite, în special în timpul efortului. Este vorba de acel astm profesional, aşa cum îl numesc specialiştii. Mai exact, pacientul, prin natura profesiei pe care o practică, intră în contact cu substanţe care produc inflamaţia mucoasei toracice.

Campania de depistare precoce a afecţiunilor respiratorii se realizează la iniţiativa Societăţii Române de Pneumologie şi a ajuns deja la cea de-a patra ediţie. Rezultatele sunt de apreciat. Numai anul trecut, peste 9.000 de persoane din toată ţara au trecut pragul cabinetelor medicale de specialitate în cadrul acestei campanii, iar 41% au fost diagnosticate cu probleme respiratorii. Potrivit estimărilor oficiale, în România, un procent cuprins între 4 şi 6% din totalul populaţiei suferă de astm bronşic.

Pot beneficia de analize şi persoanele neasigurate

Chiar dacă, în acest moment, pe piaţă există şi alte tehnologii medicale care să permită testarea funcţiei pulmonare, tehnologii de care spitale din Craiova nu dispun, medicii spun că primul pas, şi cel mai important, rămâne spirometria. În acest sens, toate persoanele care au dificultăţi respiratorii, şuierături în respiraţie, chiar şi o simplă rinită alergică sunt invitate să treacă în această perioadă pragul Spitalului „Victor Babeş” şi să-şi facă o spirometrie. Fără aceasta, diagnosticul de astm sau bronhopneumopatia obstructivă cronică nu se poate stabili decât cu o probabilitate mai scăzută. „Toată lumea care prezintă aceste simptome ar trebui să vină la control pentru a identifica din faşă o astfel de afecţiune. Campania va dura două săptămâni şi sunt invitate să vină inclusiv persoanele neasigurate”, a  mai spus dr. Mihai Olteanu.