Nicolae Titulescu, model pentru diplomaţia românească

0
819

Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, prin secţia de Ştiinţe Istorice şi Arheologie, în parteneriat cu Departamentul de Istorie şi Relaţii Internaţionale de la Universitatea din Craiova organizează în zilele de 4 mai şi 5 mai simpozionul ştiinţific „Nicolae Titulescu – diplomat român de anvergură europeană”. Evenimentul este găzduit de Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova şi îşi propune să aducă în atenţia opiniei publice personalitatea politică a lui Nicolae Titulescu şi politica externă din perioada interbelică.

„Comunicările din cele două zile ale simpozionului vor încerca să cuprindă aria politică şi diplomatică a lui Nicolae Titulescu. Sperăm să aducem astfel în atenţia publică diplomaţia română interbelică şi unul din numele strălucite care o reprezintă. Evenimentul este organizat într-o perioadă în care ţara noastră are nevoie de o revigorare a relaţiilor externe”, a precizat prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean, şeful Departamentului de Istorie şi Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii din Craiova. Invitaţi la această conferinţă au fost nu numai cadre didactice universitare, ci şi studenţi pentru care s-au pregătit şi scurte metraje cu viaţa, activitatea politică şi diplomatică a lui Titulescu.

Militant al securităţii colective şi prevenirea securităţii

Profesor de drept civil la Universităţile din Iaşi şi din Bucureşti, membru al Academiei Române, doctor Honoris Causa al Universităţilor din Atena şi Bratislava, preşedinte al Academiei diplomatice internaţionale, Nicolae Titulescu a avut o bogată activitate politică şi diplomatică, fiind ministru de Finanţe  în 1917, dar şi în 1920-1921, delegat la Conferinţa de pace de la Paris (1920), ministru plenipotenţiar la Londra (1922-1927), ministru de Externe (1927-1928 şi 1932-1936), delegat permanent (1920-1936) al României la Liga naţiunilor, al cărei preşedinte a fost ales în 1930 şi în 1931, fiind singurul diplomat care a deţinut această funcţie de două ori.

În activitatea sa diplomatică a militat pentru suveranitatea şi egalitatea tuturor statelor în relaţiile internaţionale, pentru securitatea colectivă şi prevenirea agresiunii. În articolul „Suveranitatea statelor”, publicat în Dictionnaire diplomatique, vol. II, subliniind că o colaborare internaţională nu este posibilă decât între state egale în drepturi, Titulescu a combătut concepţia suprastatului. Ca ministru de Externe a militat împotriva revizionismului din Europa, pentru păstrarea frontierelor stabilite prin tratatele de pace, pentru raporturi de bună vecinătate între statele mari şi mici, pentru respectarea suveranităţii şi egalităţii tuturor statelor în relaţiile internaţionale.

După instaurarea fascismului în Germania, dându-şi seama de pericolul pe care-l reprezenta aceasta pentru  România, ca şi pentru alte state europene, Titulescu a semnat la Londra, în 1933, în numele Guvernului român, convenţia de definire a agresorului. Totodată, a depus eforturi remarcabile pentru încheierea în 1933 a Micii Înţelegeri şi pentru încheierea în 1934 a Înţelegerii Balcanice, pacte regionale în care vedea o pavăză împotriva agresiunii.

Activitatea lui Nicolae Titulescu a adus, astfel, în egală măsură, beneficii imense României, dar şi Europei, ca promotor al păcii.

 

 

Tematica simpozionului:

Aspectele activităţii politice şi diplomatice a lui Nicolae Titulescu au fost reflectate prin comunicări ştiinţifice cu diverse teme.

Prof. univ. dr. Ioan Scurtu – preşedintele Secţiei de Ştiinţe Istorice şi Arheologie de la Academia Oamenilor de Ştiinţă din România, a abordat tema Nicolae Titulescu şi Pactul de asistenţă mutuală cu Germania; prof. univ. dr. Constantin Buşe, vicepreşedintele Academiei Oamenilor de Ştiinţă – Nicolae Titulescu şi America Latină; prof. univ. dr. Corneliu Mihail Lungu, membru corespondent al Academiei Oamenilor de Ştiinţă – Problema minorităţilor în viziunea lui Nicolae Titulescu; prof. univ. dr. Sorin Liviu Damean – directorul Departamentului de Istorie şi Relaţii Internaţionale a Universităţii din Craiova – Nicolae Titulescu, diplomat de elită; prof. dr. Mihai Fifor – directorul Muzeului Olteniei, drd. Radu Dumitrescu – muzeograf – Coordonatele politicii externe în timpul ministrului Nicolae Titulescu. 

Seminarul se desfăşoară şi pe parcursul zilei de astăzi, 5 mai, fiind deschis de la ora 10.00 cu tema  Din anii de şcaolă a lui Nicoale Titulescu, susţinută de  prof. univ. dr. Dinică Ciobotea, de la Universitatea din Craiova, şi continuând cu eseul Nicolae Titulescu şi principiul securităţii colective, realizat de lect. univ. dr. Alexandru Oşca; Nicoale Titulescu şi politica externă a României interbelice – comunicare a drd. Alin Mitrică; Expoziţii temporare şi alte manifestări organizate de Muzeul Olteniei şi dedicate lui Nicolae Titulescu – temă prezentată de prof. dr. Toma Rădulescu, şef al Secţiei de Istorie a Muzeului Olteniei, şi se încheie cu tema Nicoale Titulescu şi Italia în perioada 1935-1936, prezentată de asist univ. dr. Ionuţ Şerban, de la Universitatea din Craiova.