Primarul de la Braloştiţa a încercat să lase PSD cu lista de consilieri locali incompletă

0
475

În comuna Braloştiţa, lista de consilieri locali a PSD era cât pe-aci să  fie incompletă, pentru că a avut grijă primarul PDL, Dumitru Amza, de acest lucru. A găsit un om mai slab între candidaţii pe lista social-democraţilor, şi prin metode specifice autorităţilor comuniste, a reuşit să îl convingă pe acesta să renunţe la candidatură. De ce? Pentru a-i pune pe pesedişti într-o situaţie dificilă în momentul în care se vor stabili reprezentanţii partidelor în secţiile de votare. Gestul lui Dumitru Amza nu face cinste nici unui ales local, care ocupă vremelnic o funcţie de conducere, prin voinţa exprimată a alegătorilor. 

Dumitru Amza

Gheorghe Toma, din satul Schit, comuna Braloştiţa a acceptat să candideze la funcţia de consilier local din partea PSD. Aşa a ajuns pe lista social-democraţilor din Braloştiţa pe locul 13. La data de 29 aprilie a.c., PSD Braloştiţa a depus dosarele cu candidaturile la Judecătoria Craiova. Conform  art. 51 din Legea 67/2004 actualizată şi republicată: „Candidaţii pot renunţa la candidatură până la data rămânerii definitive a candidaturilor. În acest scop, aceştia depun la biroul electoral de circumscripţie o declaraţie de renunţare, semnată şi datată de cel în cauză”. Marţi, 1 mai a.c., în jurul orei 12.00, primarul comunei Braloştia, Dumitru Amza s-a deplasat la locuinţa lui Gheorghe Toma şi l-a convins să semneze o declaraţie de renunţare la candidatură, şi a luat-o la el. În aceeaşi seară, la ora 21.00, Dumitru Amza s-a dus şi l-a luat de acasă pe Gheorghe Toma şi l-a dus la Biroul Electoral de Circumscripţie Braloştiţa, unde acesta a depus declaraţie de renunţare la candidatură. Aşa se face că cei de la PSD Braloştiţa s-au trezit pe data de 2 mai a.c., când termenul legal de depunere de candidaturi expirase, că au lista de consilieri incompletă.

Judecătoria Filiaşi

PSD Braloştiţa avea şanse mai mici să aibă reprezentanţi în secţiile de votare

Care a fost scopul acestei acţiuni a lui Dumitru Amza? Având listele incomplete PSD Braloştiţa avea şanse mai mici să aibă reprezentanţi în secţiile de votare la alegerile locale din 10 iunie a.c.. Conform art. 24, alin. 14 din Legea 67/2004 actualizată şi republicată: „Completarea birourilor electorale de circumscripţie cu reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale se face, în termen de 24 de ore de la rămânerea definitivă a candidaturilor, de către preşedintele biroului electoral, în prezenţa persoanelor delegate de partidele politice, alianţele politice şi alianţele electorale care au comunicat reprezentanţi, în ordinea descrescătoare a numărului de candidaţi propuşi de fiecare partid politic, alianţă politică sau alianţă electorală pentru consiliul local în cauză, la care se adaugă, dacă este cazul, candidatul la funcţia de primar, precum şi candidatul pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean”.

Gheorghe Toma a recunoscut că a fost influenţat în luare deciziei de către Dumitru Amza

Articolul 28, alin. 7 din Legea 67/2004 actualizată şi republicată, vine şi întăreşte art. 24, alin 14: „Birourile electorale ale secţiilor de votare se completează cu câte un reprezentant al partidelor politice, alianţelor politice şi alianţelor electorale care participă la alegeri, în ordinea descrescătoare a numărului de candidaţi propuşi, conform prevederilor art. 24 alin. (14)”. Când reprezentanţii PSD Braloştiţa l-au întrebat pe Gheorghe Toma ce l-a făcut să renunţe la candidatură, acesta a declarat că primarul Dumitru Amza l-a ameninţat cu mai multe lucruri, şi de frică a făcut acest gest. Juriştii PSD Dolj au mers cu cazul la Judecătoria Filiaşi, unde Gheorghe Toma a recunoscut că a fost influenţat în luare deciziei de către Dumitru Amza, şi că îşi doreşte să candideze în continuare pe lista de consilieri locali a PSD Braloştiţa. Instanţa de judecată a luat decizia că Gheorghe Toma poate candidat pentru funcţia de consilier local. Totuşi lui Dumitru Amza i-a ieşit o astfel de schemă, cu Ilie Constantin, candidat pe lista de consilieri a PNL Braloştiţa. A fost convins tot cu ameninţări şi şantaj de către Dumitru Amza să îşi depună declaraţia de renunţare la candidatură. Şi pentru că nu a făcut contestaţie, PNL Braloştiţa are lista de consilieri locali incompletă.