„425 DE ANI DE LA UNIREA LUI MIHAI VITEAZUL: CONTEXT NAȚIONAL ȘI TRANSNAȚIONAL”

0
19

Institutul de Cercetări  Socio-Umane din Craiova – C.S. Nicolăescu-Plopșor, al Academiei Române, va organiza vineri, 25 aprilie 2025, începând cu ora 10.00, workshop-ul „425 de ani de la unirea lui Mihai Viteazul: context național și transnațional”. Evenimentul se va desfășura la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, în sala Acad. Dinu C. Giurescu. Această manifestare continuă seria de activități a institutului și are menirea să aducă la lumină elemente privind epoca marelui voievod valah, o perioadă plină de prefaceri profunde, în care unirea rămâne un fapt istoric covârșitor ce avea să declanșeze ulterior procese istorice latente menite să ducă spre o unificare având ca motivație ideea națională.

În cadrul workshop-ului vor susține alocuțiuni: C.S. III dr. Oana-Andreia Sâmbrian – „Mihai Viteazul în protopresa secolului al XVI-lea: nașterea unui mit”; dr. Radu Gabriel Dumitrescu – „Monedele din vremea lui Mihai Viteazul”; C.S. III  dr. Ileana Cioarec – „Ctitoriile lui Mihai Viteazul în Oltenia”.

Istoria poporului român este plină de momente importante care ne definesc identitatea, iar  unul dintre acestea este unirea realizată de Mihai Viteazul în anul 1600. Acesta a reușit pentru prima dată să unească cele trei provincii românești: Țara Românească, Transilvania și Moldova, devenind astfel un simbol al dorinței de unitate a românilor și inspirând mișcările naționale ulterioare, în special Unirea de la 1859 sub Alexandru Ioan Cuza și Marea Unire din 1918. Curajul și viziunea acestui domnitor ne inspiră să fim mai uniți, mai mândri de trecutul nostru și mai încrezători în viitor.

Institutul craiovean, structură importantă a culturii și cercetării românești, este un spațiu în care trecutul este cercetat cu rigoare, iar valorile naționale sunt păstrate și transmise generațiilor viitoare. Prin simpozioanele și sesiunile științifice organizate, prin cercetări și publicații, el aduce contribuții valoroase la cunoașterea trecutului național și regional, analizând evenimente și figuri istorice marcante, precum Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu sau Alexandru Ioan Cuza și arătând impactul acestora asupra conștiinței naționale.

 

Pentru mai multe detalii a se vedea: https://icsu.ro/manifestari-stiintifice-2025/

Cercet. șt. III dr. Anca Ceaușescu

 Institutul de Cercetări Socio-Umane din Craiova

  • C.S. Nicolăescu-Plopșor

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *