În perioada 23 – 27 aprilie 2025, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Dolj are onoarea de a fi gazda Etapei Naționale a Olimpiadelor la disciplinele/modulele din aria curriculară „Tehnologii”, pentru domeniile: Turism și alimentație , Economic, administrativ, comerț. Evenimentul reunește în Craiova 172 de elevi și 42 de profesori însoțitori din 40 de județe ale țării, inclusiv Municipiul București. Dintre aceștia, 87 de elevi vor concura la domeniul Turism și alimentație, iar 85 de elevi la domeniul Economic, administrativ, comerț. Festivitatea de deschidere a fost organizată în ziua de 23 aprilie 2025, începând cu ora 16:00, la Colegiul Național Pedagogic “Ștefan Velovan” din Craiova.
Proba scrisă se va desfășura în data de 24 aprilie, iar proba practică este programată pentru 26 aprilie, la Liceul de Industrie Alimentară din Craiova. Pe parcursul zilei de 25 aprilie, elevii vor participa la activități educative și recreative, vizitând principalele obiective turistice și culturale ale municipiului Craiova: Muzeul de Artă, Muzeul Olteniei, Parcul „Nicolae Romanescu” – Carnavalul Primăverii, Grădina Botanică și Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor. Festivitatea de premiere a elevilor va avea loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, începând cu ora 17:00, la Hotel “Flormang”. „Ne bucurăm să fim gazdele unei olimpiade de asemenea anvergură, care aduce în prim-plan excelența în educație. Este un prilej de mândrie pentru județul Dolj și pentru Craiova, care devin timp de câteva zile punctul de întâlnire al celor mai bine pregătiți elevi din țară în domeniile Turism și alimentație și Economic, administrativ, comerț”, a precizat prof. Nicoli Carmen Emilia, inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic, ISJ Dolj, care a mai menţionat :”Organizarea acestei competiții naționale este posibilă și datorită sprijinului constant al autorităților locale – Primăria Municipiului Craiova, Consiliul Județean Dolj și instituțiile partenere – care au înțeles importanța promovării educației de calitate și a imaginii orașului ca centru al performanței și al ospitalității.Acest eveniment reprezintă nu doar o competiție de excelență în formarea profesională a elevilor din domeniile tehnologice, ci și o oportunitate de promovare a valorilor educaționale, culturale și turistice ale orașului Craiova”.
Deschidere de gală
Şi, într-adevăr, festivitatea de deschidere a fost una de amploare, cu tot ceea ce înseamnă acest lucru. Imnul naţional a fost interpretat de corul Seminarului Teologic Ortodox “Sf. Grigorie Teologul” Craiova, dirijat de Protodiacon lect.univ.dr. Victor Şapcă, care, ulterior, a mai susţinut un repertoriu, în cadrul manifestărilor artistice dedicate evenimentului. În cadrul acestora, elevii Palatului Copiilor din Craiova au prezentat publicului o suită de dansuri populare, specific româneşti. Asistenţa a fost entuziasmată de cele oferite, aplaudând, la “scenă deschisă”. Dar, aşa cum este normal, trebuia spus şi cuvântul oficialităţilor.
Declaraţii
Mesajul transmis a fost unul cât se poate de clar: este nevoie de învăţământul profesional şi tehnic, acesta fiind viitorul. “Este o bucurie şi o onoare să celebrăm Excelenţa într-un subiect important. Învăţământul tehnologic trebuie să primească ceea ce merită. Parteneriatul, în Dolj, atât cu Administraţiile publice, nu este doar doar pe hîrtie, suntem olteni şi asta ne învaţă să fim tot timpul primii. Pentru tot ceea ce se întâmplă, mulţumesc colegilor mei, elevilor, părinţilor acestora, iar, vouă, dragi participanţi, vă doresc mult succes”, a precizat prof. dr. Daniel Alexandru Ion, inspector general al ISJ Dolj. “Învăţământul tehnologic prinde aripi. Voi, cei care sunteţi, în această perioadă la Craiova, scrieţi o poveste. Nu pot decât să vă spun decât Succes!” – prof. dr. Aida Virginia Ionescu, inspector general – adj al ISJ Dolj. “Ne dăm seama de puterea de a schimba viitorul. Sunteţi unii dintre cei mai buni, voi , copiii prezenţi la Craiova. Acum , mai mult decât oricând, este nevoie de voi.” – prof. Irina Ştefana Broscaru, inspector şcolar general – adjunct al ISJ Dolj. Din partea municipalităţii, a participat Dan Păloiu, viceprimar al Craiovei, care a menţionat: “Sunt onorat să fiu aici, lângă viitorii profesionişti. Vom sprijini tot timpul performanţa.” Cristian Şovăilă, secretar – general al Consiliului Judeţean Dolj a specificat : “Vom continua să fim parteneri în astfel de evenimente. Învăţământul tehnologic este într-o continuă dezvoltare”. Mesajul Prefectului de Dolj a fost transmis de subprefectul Marian Popa: “Mă bu8cur să văd noua generaţie. Ştiu ce înseamnă munca şi trebuie să mergeţi mai departe”. Comisia Centrală de Organizare şi Evaluare este compusă din 25 de membri, aceştia fiind cazaţi la Hotel “Parc” din Craiova. Preşedinte este conf. univ.dr. Sorina Gîrboveanu, din cadrul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor, din cadrul Universităţii din Craiova, iar vicepreşedinte este prof. Matilda Blagu, director al Liceului Tehnologic “Matei Basarab” din Craiova. În calitate de preşedinte al Comisiei Centrale, Sorina Gîrboveanu a precizat : “Sunt onorată şi sunt convinsă că vor fi premiaţi cei mai buni. De fapt, cu toţii sunteţi câştigători. România are nevoie de specialişti”.