Programul „Cultura”: proiectele cu cofinanţare de 1 milion de lei de la Ministerul Culturii pot fi depuse până pe 15 mai

0
312

Ministerul Culturii acordă cofinanţare nerambursabilă în valoare totală de 1.000.000 de lei, pe anul 2012, pentru proiecte selectate de Uniunea Europeană în cadrul Programului „Cultura 2007-2013”, potrivit normelor metodologice postate pe site-ul ministerului. Poate aplica pentru cofinanţare orice persoană juridică de drept public sau privat, română, autorizată, respectiv înfiinţată în condiţiile legii române, care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară programe, proiecte şi activităţi culturale (de exemplu, organizaţii nonguvernamentale, instituţii publice etc.), care au obţinut finanţare de la Uniunea Europeană în cadrul Programului „Cultura 2007-2013”.

Domeniile vizate sunt artele vizuale, arhitectura, artele spectacolului şi patrimoniul cultural. Acordarea cofinanţării nerambursabile este condiţionată de existenţa finanţării proiectului de la Uniunea Europeană şi de contribuţia solicitantului din surse proprii sau atrase, care trebuie să fie de minimum 20% la valoarea finanţată de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) şi care urmează a fi dovedită prin documente justificative (facturi şi documente de plată) cu ocazia decontului.

Suma solicitată de la MCPN pentru cofinanţarea unui proiect cultural prin Programul „Cultura 2007-2013” nu poate depăşi 40% din valoarea cheltuielilor care vor fi efectuate în anul 2012. Finanţarea proiectelor se va acorda în limita bugetului existent şi în ordinea depunerii documentaţiei de finanţare. Termenul-limită pentru depunerea documentaţiei este 15 mai.

Finanţarea nerambursabilă a proiectelor culturale se alocă pentru activităţile derulate în intervalul cuprins între data semnării contractului de finanţare şi 15 noiembrie, în funcţie de perioada de desfăşurare a fiecărei etape a proiectului. Pentru proiectele care se desfăşoară pe o perioadă mai mare de 1 an, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional poate acorda cofinanţare în fiecare an, în funcţie de bugetul alocat şi cu îndeplinirea exigenţelor prevăzute de normele metodologice din anul respectiv.

Mai multe detalii privind condiţiile de aplicare se regăsesc în Normele metodologice privind cofinanţarea nerambursabilă pe anul 2012 a Programului „Cultura 2007-2013”, pe site-ul MCPN, www.cultura.ro.

 

„Cultura 2007-2013” este un program de finanţare al Uniunii Europene, gestionat de Agenţia pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură şi de Comisia Europeană. Acest program se derulează pe o perioadă de şapte ani, fiind principalul mecanism de sprijinire a sectorului cultural lansat de Uniunea Europeană. Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional finanţează acest program conform Legii nr. 293/ 2011 privind bugetul de stat pe anul 2012, din Titlul 56 „Programe cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare”, articolul 56.15 „Alte programe comunitare finanţate în perioada 2007-2013”.