Gastronomia macedoneană joacă un rol crucial în cadrul comunităţii, reprezentând un veritabil liant între generaţii şi o metodă autentică de păstrare a tradiţiilor. Reţetele moştenite şi transmise din generaţie în generaţie aduc bucurie în cadrul fiecărui eveniment, reuniune sau sărbătoare, oferind participanţilor o călătorie culinară memorabilă.
În cursul acestei luni, sediile Asociaţiei Macedonenilor din România (AMR) au fost gazdele unei serii de evenimente gastronomice dedicate celebrării bucatelor tradiţionale. La Urzicuţa, în judeţul Dolj, membrele AMR au pregătit Pastramalia, o variantă macedoneană asemănătoare pizzei, care s-a bucurat de aprecierea tuturor celor prezenţi. Această reţetă este emblematică pentru bucătăria macedoneană şi se potriveşte perfect pentru mesele în familie sau ocaziile speciale.
La sediul AMR din Bucureşti, participanţii au avut plăcerea de a savura diverse preparate tradiţionale, gătite de domnul Vlade Markovski şi doamna Katerina Sfiea Dimcevici. Printre delicatesele servite s-au numărat selsco meso – un fel principal rustic, kiofte so beli sos – chiftele fragede în sos alb cremos, leb şi pogačii – sortimente de pâine şi chifle pufoase şi ravania – un desert însiropat. Doamna Katerina a contribuit cu ghibanitza so sirenie – o plăcintă tradiţională cu brânză şi ghibanitza so praz – o variantă cu praz, oferind astfel o gamă variată de arome.
Evenimentul de la AMR Timişoara a fost dominat de salata Urnebes, un preparat picant ce îmbină ardei capia copt, brânză, ouă fierte, boia şi usturoi, ilustrând diversitatea şi bogăţia culinară a Macedoniei.
Aceste iniţiative nu doar că întăresc legăturile comunitare, dar asigură şi perpetuarea tradiţiilor culinare care definesc identitatea etnică a macedonenilor. Fiecare preparat povesteşte o parte din istoria şi cultura macedoneană, transformând fiecare masă într-o celebrare a autenticităţii şi moştenirii culturale. AMR continuă să fie un promotor activ al acestor valori, oferind membrilor săi şansa de a redescoperi şi împărtăşi plăcerea gătitului tradiţional.