O profesoară de la Liceul “Charles Laugier” din Craiova, prezentă la un curs internaţional de formare profesională

0
125

La sfârşitul anului trecut, un cadru didactic al Liceului “Charles Laugier” din Craiova a participat la un curs de formare profesională, în Grecia. Este vorba despre  prof. Trușcă Maria Cristina, care a fost prezentă  la Pathways to Become a Digitally Competent Educator”, în urma desfășurării Programului ERASMUS+, ACREDITARE ÎN DOMENIUL EDUCAȚIEI ȘCOLARE, nr. 2024-1-RO01-KA121-SCH-000207483. Acest curs,  organizat de EuropassTeacher Academy, Atena, Grecia, a reunit profesori din diverse țări, pregătiți în variate domenii de specialitate, interesați de implementarea strategiilor inovatoare în predare.

Cursul a avut ca obiectiv prioritar accesul la o înțelegere cuprinzătoare a competențelor digitale pentru educatori, conținutul său fiind direcționat către relevarea principiile cheie necesare integrării tehnologiilor digitale în procesul de predare, învățare, evaluare. Cadrul european oficial “DigCompEd”,  la care cursul face referire, descrie 22 de competențe digitale profesionale organizate în şase  domenii și se adresează educatorilor de la toate nivelurile de educaţie, de la învăţământul preșcolar până la învăţământul superior și inclusiv pedagogiei elevilor cu nevoi speciale și contextelor de învăţare non-formale. Domeniul 1 se adresează mediului profesional în sens larg, adică utilizarea tehnologiilor digitale de către profesori în interacţiunile lor profesionale cu elevi, colegi, părinţi și alte părţi interesate, pentru dezvoltarea profesională proprie. Domeniul 2 abordează abilităţile necesare pentru utilizarea eficientă și responsabilă a resurselor digitale, pentru crearea și partajarea acestora. Domeniul 3 este dedicat gestionării și utilizării tehnologiilor digitale în predare și în învăţare . Domeniul 4 se referă la utilizarea strategiilor digitale pentru îmbunătăţirea evaluării. Domeniul 5 se concentrează pe potenţialul tehnologiilor digitale pentru strategiile de predare și învăţare centrate pe cursant. Domeniul 6 detaliază competenţele pedagogice specifice necesare pentru a facilita dobândirea de către cursanţi a competenţei digitale.

O experienţă fructuoasă

Cel mai bine explică ceea ce s-a întâmplat chiar cea care a fost prezentă la aceste cursuri . „Pe parcursul celor cinci zile de ateliere și sesiuni interactive, am explorat, alături de colegi din Spania, Germania, Irlanda și Ungaria, o serie largă de modalități de utilizare și integrare a tehnologiilor digitale în procesul educativ, având drept scop eficientizarea acestuia. Pathways to Become a Digitally Competent Educator este un curs complex care facilitează accesul la o gamă variată de aplicații și platforme, de instrumente digitale și AI, aplicabile în contexte educaționale: TRELLO, ED-PUZZLE, TED-ED, WAKELET, PADLET, PREZI, IDEOGRAM, KHAN ACADEMY, CANVA. Conținutul cursului, deși tehnic, a fost prezentat într-o manieră comprehensibilă, structurarea progresivă a temelor abordate favorizând accesibilitatea și fluidizarea procesului de învățare. Activitățile interactive au adăugat un element dinamic, conlucrarea dintre participanți și trainer încurajând, prin implicarea activă,  un mediu colaborativ în care au fost împărtășite experiențe, perspective și idei diverse.”, a precizat prof. Maria Cristina Truşcă. Participanții la curs au fost implicați în activități culturale complementare: excursii, vizite la muzee și situri arheologice. „Atena, această metropolă cosmopolită și efervescentă, este un punct de referință pe harta Europei, ca leagăn al civilizației occidentale și loc de naștere al democrației. Este un oraș încărcat de istorie, cu obiective turistice majore. Este suficient să amintim Akropolis-ul sau „cetatea de pe înălțime” pe care încă străjuiește ansamblul edificiilor de cult din perioada secolului de aur al lui Pericle, Parthenonul, templul închinat zeiței Atena Parthenos, fiind un simbol al civilizației clasice. În proximitate, încă mai pot fi admirate vestigii ale vechii Agora, ruinele Lyceului aristotelic, închisoarea lui Socrate, situată chiar în parcul de măslini seculari din împrejurimi, Theseionul – cel mai bine conservat templu al Antichității eline sau ruinele templului lui Zeus Olimpianul. Peisajul este insolit pentru că subzistă și coexistă într-un grațios melange, ecouri ale vremurilor de mult apuse, alături de marturii moderne și inovative ale prezentului, relevante pentru o experiență intelectuală și culturală deplină.”, a mai spus Maria Truşcă.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Comentariul
Numele

Operaţie antispam (completează):  *