Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova – gazdă a reuniunii naţionale a reprezentanţilor secţiilor bilingve francofone din România

0
251

În perioada 04-05 noiembrie 2024, la Craiova se desfăşoară reuniunea națională anuală a profesorilor care predau Limba franceză și discipline non-lingvistice la unităţile de învăţământ preuniversitar cu secții bilingve francofone din România, în cadrul programului bilateral „De l’enseignement bilingue vers les filières universitaires francophones” (De la învățământul bilingv către filierele universitare francofone). Deschiderea a avut loc, astăzi, la Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova, fiind prezenţi, în sală sau online, reprezentanţi de marcă ai învăţământului românesc şi ai Ambasadei Franţei în România şi ai Institutului  Francez din România.
Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România, Ambasada Franței din România, în parteneriat cu Ministerul Educației, cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Dolj, Colegiului Național “Elena Cuza” Craiova și al Universității din Craiova. “În cadrul acestei întâlniri vor avea loc prezentări cu privire la cooperarea bilaterală româno-franceză în domeniul educativ, prezentări de proiecte și programe, respectiv conferințe cu privire la două axe de lucru și de formare: axa EMI (Asociația pentru Educație prin Media) și axa EDD (Educație pentru Dezvoltare Durabilă)”, a precizat prof. Liviu Cotfasă, director al Colegiului Naţional “Elena Cuza”.

Deschidere de gală

Deschiderea a fost oficiată de prof. Liviu Cotfasă, care, după ce a prezentat invitaţii, a precizat: “Bine aţi venit cu toţii! Suntem onoraţi că vă avem ca oaspeţi. Noi, ca unitate gazdă, avem o istorie de 192 de ani. Suntem foarte apropiaţi de limba franceză, la început, aici, fiind un pension pentru fete bogate, în care se studia în Limba franceză. Până în 1990, eram cunoscuţi ca Liceul de Filologie – Istorie, dar, ulterior, ne-am adaptat şi, pe lângă Secţia “Umanistă”, am înfiinţat-o şi pe cea de “Real”. Se studiază şi în germană, spaniolă şi engleză, organizând şi examene. Dar învăţământul bilingv româno-francez ne este cel mai aproape. Organizăm şi certificare internaţională în acest sens, inclusiv Bacalaureatul în Limba franceză. Se studiază şi la ciclurile primar şi gimnazial, ca limbă secundară. Nu puteam reuşi fără sprijinul Ministerului Educaţiei, Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj, Ambasadei Franţei în România, Universităţii din Craiova, Institutului Francez din România, al profesorilor şi al inspectorului de Limba franceză, prof. Sorin Fira“.

ISJ Dolj a fost reprezentat de cei doi inspectori – general – adjunct. “Suntem onoraţi să găzduim acest eveniment. Este un moment de bucurie pentru elevi şi profesori din toată ţara, pentru a împărtăşi experienţe noi. Cooperarea bilaterală România – Franţa este benefică tuturor, încurajează inovaţia şi adaptarea creativă în dinamica societăţii. Mulţumim Ministerului Educaţiei, Ambasadei Franţei în România, Institutului Francez în România, Universităţii din Craiova, inspectorului Sorin Fira şi întregului colectiv al Colegiului Naţional “Elena Cuza”. Toţi oaspeţii noştri au ce vedea în Craiova” – prof. Aida Virginia Ionescu; “Este o onoare să celebrăm bogăţia şi diversitatea învăţământului bilingv româno – francez. Limba şi cultura franceză deschid oportunităţi, înseamnă dezvoltarea unei mentalităţi progresive. Cei care studiază în acest fel au şansa să devină cetăţeni ai lumii. Cu toţii, din toată ţara, aţi reuşit să formaţi elevilor competenţe lingvistice, sunteţi adevăraţii ambasadori ai României în acest sens. ISJ Dolj a sprijinit – şi o va face în continuare – promovarea învăţământului bilingv” – prof. Irina Ştefana Broscaru.

Aşa cum aminteam, la eveniment au fost și prezențe online. Primul care a vorbit a fost prof. Alin Cătălin Păunescu, director în cadrul Ministerului Educaţiei, care a precizat : “Vreau să vă mulţumesc tuturor pentru implicarea în proiecte pentru educaţie şi sper să continuaţi. Ceea ce faceţi la Craiova este un lucru extraordinar. Colaborarea cu Franţa este foarte importantă. Felicitări tuturor!”. La rândul său, tot în sistem video, Julien Chiappone – Lucchese, director al Institutului Francez din România, s-a adresat auditoriului: “Pentru noi, este un lucru foarte important acest parteneriat cu România. Manifestarea de la Craiova este în acest segment. Nu pot decât să mulţumesc tuturor pentru implicare şi ne dorim să devină o tradiţie”. Prezentă în sală, prof. Manuela Anghel, inspector – general pentru Limbi romanice în cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat : “Vă felicit pe toţi pentru promovarea Limbii franceze, în toată ţara, iar Colegiul Naţional “Elena Cuza” din Craiova merită toate aprecierile pentru organizare, la fel ca ISJ Dolj şi Universitatea din Craiova. Sper ca aceste proiecte să continue. Timp de două zile, vom avea timp să vorbim mai mult despre ceea ce va urma”. Ataşatul pentru Cooperare cultural – educativă al Institutului Francez din România, Michael Kariche, a prezentat, din sală, o situaţie a învăţământului bilingv româno – francez: “Mulțumesc organizatorilor! Colaborarea între România şi Franţa este foarte strânsă. Avem, în România, 25 de centre în care se învaţă bilingv şi suntem foarte mândri. Nu mai vorbim de mediul universitar”.

Activităţi complementare, la Universitatea din Craiova
Complementar cu activitățile desfășurate la Colegiul Național ,,Elena Cuza”, în perioada 04-05 noiembrie, la Universitatea din Craiova vor avea loc ateliere de formare în specificul limbii franceze și al disciplinelor non-lingvistice realizate de formatorii francezi Etienne Millien – director APEM (Asociația pentru Educație prin Media) și Jérôme Damblant – inspector școlar al Academiei din Amiens.
Evenimentul va reuni reprezentanți ai Ambasadei Franceze din România, ai Ministerului Educației, ai Alianțelor Franceze din România, ai Institutului Francez, ai Inspectoratului Școlar Județean Dolj, ai Universității din Craiova, directori și profesori de limba franceză din unitățile de învățământ ale județului Dolj.