90.000.000 de lei pentru “Casa verde” din acest an

0
398

Veşti bune pentru românii care vor să-şi doteze locuinţele cu panouri solare sau instalaţii de producere a energiei termice pe baza de biomasă. Campania de schimbare a sistemelor clasice de încălzire cu panouri solare sau centrale pe peleţi, numită “Casa Verde”, continuă şi în anul 2012, bugetul aprobat de Guvern la propunerea Ministerului Mediului fiind de 90.000.000 lei.

Programul, finanţat prin Fondul pentru Mediu, prevede subvenţionarea cu până la 8.000 de lei achiziţia şi montajul unei centrale pe peleţi, panouri solare sau pompe de căldură. Potrivit ministrului Mediului, susţinerea producţiei de energie verde trebuie să ţină seama de capacitatea tuturor consumatorilor de a suporta creşterea de preţ, dar şi de problemele pe care le ridică aceste investiţii, care sunt susţinute de minister doar cu condiţia să nu afecteze mediul înconjurător. Dacă investeşti în panouri solare, pompe de căldură sau instalaţii de producere a energiei termice pe bază de biomasă, îţi poţi recupera întreaga cheltuială sau măcar o parte din ea prin decontarea facturii de către Administraţia Fondului de Mediu. În acest caz, trebuie depus un dosar de finanţare la sediul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului.

La acest dosar trebuie să fie anexată o cerere de finanţare nerambursabilă, tehnoredactată şi semnată, în original. De asemenea, este nevoie de un certificat de atestare fiscală privind plata obligaţiilor la bugetul local, eliberat de organele competente, precum şi de un extras de carte funciară care să ateste dreptul de proprietate asupra locuinţei în care se va realiza proiectul, sau autorizaţie de construire în copie legalizată, dacă imobilul se află în construcţie. Beneficiarul va avea nevoie de copie după actul de identitate, un plic completat cu numele, adresa şi titlul programului, precum şi o adeverinţă care să ateste existenţa contului bancar, emisă de o bancă comercială.

“România este una dintre cele mai atractive ţări din UE în ceea ce priveşte investiţiile în energiile regenerabile, ca urmare a certificatelor verzi care se alocă. Susţinerea producţiei de energie verde trebuie să ţină seama de capacitatea tuturor consumatorilor de a suporta creşterea de preţ, dar şi de problemele de mediu pe care le ridică aceste investiţii”, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.

Scopul programului “Casa Verde” îl reprezintă îmbunătăţirea calităţii aerului, apei şi solului prin reducerea gradului de poluare cauzată de arderea lemnului şi a combustibililor fosili utilizaţi pentru producerea energiei termice folosite pentru încălzire şi obţinerea de apă caldă menajeră, precum şi stimularea utilizării sistemelor care folosesc în acest sens sursele de energie regenerabilă, nepoluante.