Magazinele din apropierea unităţilor şcolare din judeţul Dolj sunt verificate de echipe de specialişti care urmăresc dacă se comercializează produse care afectează dezvoltarea fizică şi morală a elevilor. Până acum, zeci de comercianţi au fost găsiţi la vânzare cu ţigări, alcool, alimente restricţionate, dar şi fără condiţii igienico-sanitare corespunzătoare. Inspectorii au aplicat amenzi cuprinse între 50 şi 1.000 de lei, iar în cazul barurilor apropiate de şcoli au fost retrase autorizaţiile de funcţionare. Verificările continuă până la sfârşitul anului şcolar.
Controalele la comercianţii din apropierea unităţilor şcolare sunt realizate prin Ordinul nr. 297/2011 emis de prefectul judeţului Dolj. Echipele sunt formate din inspectori şcolari, reprezentanţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie, de la Direcţia de Sănătate Publică, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului, Serviciul Programe Guvernamentale, iar pentru unităţile de învăţământ din Craiova s-au alăturat şi poliţişti locali.
„Verificările au început în luna noiembrie. Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a transmis o notă telefonică prin care a solicitat directorilor de unităţi şcolare o situaţie cu magazinele din incinta şcolilor sau din zona vicinală, pe baza cărora s-a pornit în teren. La magazinele din incinta unităţilor şcolare nu s-au găsit la vânzare ţigări, alcool, dar în schimb au fost chipsuri, băuturi carbogazoase, produse de patiserie şi alte alimente interzise prin Legea nr. 123/2008. Am discutat cu comercianţii şi a-u dat avertismente, recomandări şi chiar amenzi. La aceşti comercianţi, dar şi cei din apropierea unităţilor şcolare care vând o gamă mult mai largă de produse, vom reveni pentru a constata dacă s-au conformat pentru a asigura o alimentaţie cât mai bună elevilor”, a precizat Ion Daniel Alexandru, inspector şcolar pentru implementarea descentralizării instituţionale, din cadrul ISJ Dolj.
Au fost găsite şi situaţii în care la mai puţin de 500 de metri de şcoală erau deschise baruri. Şi în aceste cazuri s-a ridicat autorizaţia de funcţionare. Măsuri de acest gen s-au aplicat în localităţile Izvor, Hunia şi Cetate.
Pentru a educa elevii astfel încât să aibă o alimentaţie sănătoasă, în unităţile de învăţământ au început campanii de informare în care sunt implicaţi şi părinţii.